Speciale agenten – Uw maandelijkse dosis hyperkinetisch konijn al gedownload? De belevenissen van het vreemdste flikkenduo ter wereld zijn nu ook gebundeld.

PC Telltale Gameplay: 9 l Grafiek: 8 l Geluid: 9

Sinds kort waakt het tweekoppige ‘freelancepolitiekorps’ Sam & Max weer over de openbare (wan)orde. Nadat de reeks even ten dode opgeschreven leek – LucasArts trok in volle ontwikkelingsfase de stekker uit een opvolger voor de tien jaar oude originele reeks Sam & Max Hit The Road – maakte het duo vorig jaar zijn comeback. De betrokken LucasArtswerknemers gingen er onder de naam Telltale Games op eigen houtje mee door en sedert december is het resultaat van hun inspanningen, het ietwat misleidend getitelde Sam & Max Season One, in maandelijkse episodes downloadbaar.

Met Bright Side of the Moon zijn de belevenissen van dit wel heel speciale agentenduo aan hun zesde en finale hoofdstuk toe. Sam is een hond en Max wordt officieel omschreven als een ‘hyperkinetisch konijnachtig ding’. Ze zijn gebaseerd op een bij ons minder bekende comic, maar dat staat het spelplezier niet in het minst in de weg. Het absurde tweetal beleeft absurde avonturen in een nog onwaarschijnlijker wereld en blijft daarmee garant staan voor een van de zeldzame sterke adventuregames. Met zijn sardonische humor, coole jazzsoundtrack en kleurrijke 3D-weergave evenaart deze Season One zijn klassieke voorganger moeiteloos. In elke afleve- ring is het tempo strak, de kwaliteit van puzzels hoog, het verhaal prettig gestoord en de dialoog sterk genoeg om de meest uitgezakte buik- en mondhoekspieren in een lachkramp te krijgen.

Wie de voorgaande vijf episodes speelde, zal benieuwd zijn hoe het afloopt: Sam en Max komen er eindelijk achter wie verantwoordelijk is voor de interplanetaire hypnosegolf en confronteren de booswicht op zijn eigen terrein. Dat ze daarbij het hoofd van een standbeeld moeten zien te koppelen aan de nieuwe koningin van Canada, voelt in dit point and click-adventure van de oude school als vanzelfsprekend aan. Je stuurt Sam en Max doorheen een rits locaties, klikt op items of start een dialoog met personages die je hopelijk verder helpen, gooit je hersenen af en toe in overdrive en stap voor stap kom je dichter bij de ontknoping. Hoewel de afwerking en het puzzelwerk nog steeds topklasse zijn en er heel wat oude bekenden opduiken, stelt de beperkte speelduur van deze afsluiter wat teleur. Reden te meer om gelijk het hele pakket – nu tegen voordeelprijs verkrijgbaar – in huis te halen. En te hopen dat er nog veel seizoenen volgen.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content