STRENGTHS * Sacha Baron Cohen was zowat een decennium alleen bekend bij liefhebbers van cultcomedy Da Ali G Show, maar nu kent iedereen hem. Dankzij Borat natuurlijk, dat over de hele wereld een kassucces is en ondertussen 230 miljoen dollar opbracht (het budget was trouwens 18 miljoen dollar). Zélfs in Israël slaat de film aan, ook al omdat het publiek daar het ‘Kazachs’ van het hoofdpersonage kan verstaan, want blijkbaar spreekt Cohen in zijn film gewoon … Hebreeuws. Bij de critici is Borat eveneens in de smaak gevallen, in die mate dat bijvoorbeeld de verzamelde Canadese filmpers hem uitriep tot ‘beste film van 2006.’

OPPORTUNITIES * Nu het prijzenseizoen in aantocht is, zal de belangstelling voor Borat niet gauw tanen. Dat de film binnenkort met de Golden Globe voor Beste Komedie naar huis zal gaan, lijkt een uitgemaakte zaak (al heeft de film wel het nadeel dat hij in de categorie ‘Best Comedy or Musical’ is onderverdeeld en zo tegen Dreamgirls uitkomt) en ook een Oscarnominatie lijkt mogelijk. De dvd, die begin maart uitkomt, zal naar alle verwachtingen records breken en dan is er ook nog ‘opvolger’ Bruno, waarvoor Universal Cohen naar verluidt meer dan 40 miljoen dollar heeft betaald. Die moet in 2008 af zijn.

WEAKNESSES * Eigenlijk is Borat het sterkste typetje dat Sacha Baron Cohen tot nog toe bedacht heeft. Intrinsiek is Ali G met zijn scherpe oneliners misschien grappiger, maar Borat is meer op maat van het grote publiek gesneden. De manier waarop hij de bevolking van de VS in haar hemd zet, spreekt niet alleen de Amerikanen zelf aan, maar ook de rest van de wereld, zeker in deze tijden. Naar alle waarschijnlijkheid zal in Cohens volgende film de lifestylejournalist Bruno, het derde typetje uit Da Ali G Show, centraal staan. Die moet dan met de modewereld hetzelfde doen als Borat deed met Amerika. Geef toe: het is niet hetzelfde.

THREATS * De afgelopen maanden zijn er ettelijke rechtszaken aangespannen tegen de makers van Borat, van mensen die dachten dat Cohen zijn typetje op hen had gebaseerd, of van ‘figuranten’ die vonden dat ze belachelijk waren gemaakt. De kans dat Cohen ooit effectief zal moeten betalen is klein – veel van de claims zijn al onontvankelijk verklaard – maar dat soort berichten kan wel zorgen voor een Boratmoeheid. Door de gigantische aandacht zal Cohen/Bruno bij zijn volgende film ook veel meer problemen hebben om onwetende slachtoffers te vinden om in de maling te nemen.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content