Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

DIEP IN DE MODDER. JOE SACCO’S MONUMENTALE REPORTAGE OVER HET ISRAëLISCH-PALESTIJNS CONFLICT IS EINDELIJK IN HET NEDERLANDS VERTAALD.

SACCO

Xtra, 285 blz., a24,99

SACCO

DRAWN & QUARTERLY, 65 BLZ., a14,95 (HARDCOVER, SOFTCOVER VOLGT)

Onder Palestijnen. De intifada in beeld ****

War’s End. Profiles from Bosnia 1995-1996 ****

De nog jonge uitgeverij Xtra legt zich toe op boeken die ze graphic novels noemt – Amerikaans voor ‘dikke strips’. Ze heeft daarbij een speciaal soort boeken voor ogen: stevig in de actualiteit verankerde werken die een breed publiek aanspreken (lees: niet alleen stripwinkelpubliek, maar ook boekhandelpubliek). Xtra’s zoektocht naar strips en geïllustreerde boeken die in dat stramien passen, leidt hen veelal naar wat ouder, maar daarom niet minder actueel werk.

Onder Palestijnen bijvoorbeeld is Joe Sacco’s eerste monumentale journalistieke boek in stripvorm en dateert van een tiental jaar geleden. De gekleurde, pro-Israëlische berichtgeving in de Verenigde Staten over de eerste intifada vormde voor Sacco de aanleiding om een tijdje in Palestijns gebied rond te reizen. Een aanzienlijk deel van het boek speelt zich af in de modder van vluchtelingenkampen in de Gaza-strook, maar ook een luxueus verblijf bij twee hoog opgeleide Israëlische jonge vrouwen in Tel Aviv passeert de revue. Sacco gaat niet op zoek naar spectaculaire scoops, maar plaatst verhalen van betrokken mensen tegen een rijkelijk gedocumenteerde achtergrond. Daarbij laat hij sterk in zijn keuken kijken. De kommer en kwel van de terreur en de haat worden afgewisseld met Sacco’s afkeer van de kopjes thee met te veel suiker die hij steevast geserveerd krijgt, of met zijn gebrek aan ondergoed tijdens een verblijf in een vluchtelingenkamp. In die zin is Onder Palestijnen nog wat luchtiger dan bijvoorbeeld Fikser of Safe Area Gorazde. Ook twijfels over zijn eventuele vooringenomenheid legt Sacco ontwapenend voor aan de lezer, die daardoor gestimuleerd wordt om zelf zijn conclusies te trekken. Wegens de ingrijpende gebeurtenissen in het gebied in de laatste jaren werkt Sacco momenteel aan een vervolgboek over de Gaza-strook. In het Engels verscheen onlangs ook een bundeling van Sacco’s eerste Bosnië-strips, nog van voor Safe Area Gorazde. In Soba (dat enkele jaren geleden al in vertaling verscheen) volgt Sacco een strijder-kunstenaar in het belegerde Sarajevo. Christmas with Karadzic verhaalt Sacco’s ontmoeting met de oorlogsmisdadiger en verscheen eerder in de bloemlezing Zero Zero.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content