Om S.O. S Piet even te parafraseren: wat hebben we geleerd uit de hele heisa rond de gewraakte aflevering van Plat Préféré, waarin televisiekok Jeroen Meus Adolf Hitlers favoriete gerecht forel in botersaus ging klaarmaken op een bergtop met uitzicht op het Adelaarsnest?
Ten eerste. Je laat een figuur als Hitler niet zomaar opdraven in een lichtvoetig programma van de dienst entertainment. Er moet minstens enige relevantie zijn. Stellen dat Hitler naar eigen zeggen een vegetariër was, maar af en toe wel een visje lustte, is irrelevant in het licht van de Holocaust en als verantwoording voor deze aflevering dus compleet ongeloofwaardig. Na de heisa van de voorbije week is het nog altijd onduidelijk waarom de makers dan wel een aflevering aan Der Führer gewijd hebben. De enige aannemelijke verklaring die tot nog toe de ronde doet, is dat ze op deze manier in de kijker wilden lopen.
Ten tweede. Als je per se wil scoren met een figuur als Hitler, dan zorg je er minstens voor dat je premisse niet in vraag gesteld kan worden. Helaas: uit historisch bronnenmateriaal valt er nergens een bewijs te rapen dat forel met botersaus Hitlers plat préféré was. Integendeel. Een artikel uit de New York Times van 1937 stelt dat Hitler rookte noch dronk en zich overwegend aan een vegetarisch dieet van soepjes, eieren en groenten hield, maar af en toe zondigde met wat ham en worst. Een topman van de Gestapo, Rudolf Diels, beweerde na de oorlog dat hij soms ook zijn tanden zette in een Beierse leverspecialiteit. En de kokkin van een hotel waar Hitler vaak ging dineren, beweert in een kookboek dat ze voor hem bij voorkeur gevulde duif moest klaarmaken. Alles behalve forel in botersaus dus. Dat haalt niet alleen de geloofwaardigheid van deze aflevering onderuit, maar meteen ook die van elke andere aflevering.
Ten derde. Als je weet dat er heibel van komt, dan zorg je ervoor dat je idee de goedkeuring wegdraagt van de eindverantwoordelijken voor het programma, en dat die, als de druk opgevoerd wordt, mans genoeg zijn om pal achter jouw uitzending te blijven staan. Dat is hier duidelijk nooit het geval geweest. Hoe verklaar je anders dat de aflevering rond Hitler nog verzwegen werd toen de serie een maand geleden aan de verzamelde televisiepers werd voorgesteld? Blijkbaar was er op dat moment nog twijfel bij de VRT-top over de wenselijkheid om deze aflevering op antenne te brengen. Hadden de bonzen toen besloten om dat niet te doen, dan had niemand daar bezwaar tegen kunnen hebben. Dat ze uiteindelijk pas onder politieke druk hebben besloten om de aflevering te weren, stelt hen nu wel in een heel lastig parket, want dat ruikt verdacht veel naar preventieve censuur. Of het nu topman Dirk Wauters is of Canvas-netmanager Jan Stevens: iemand moet daar de verantwoordelijkheid voor nemen. En afkomen met ‘ wir haben es nicht gewusst‘ zounu van bijzonder slechte smaakgetuigen.
Karel Degraeve
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier