20.55 – VTM

RUPEL II

‘Een misdaadreeks is in Vlaanderen de kortste weg naar succes’, zo schreven we in het najaar van 2004 voor de start van het eerste seizoen van Rupel. Maar je zult het altijd zien: net dán blijkt zo’n stelling niet meer te kloppen. Rupel stelde immers zwaar teleur: hoewel de detectivereeks uitgezonden werd op het tijdstip waar voordien Aspe stond én Idool als locomotief had, trok ze toch ternauwernood 400.000 kijkers aan. Vreemd genoeg werd Rupel zo tegelijkertijd de minst succesvolle én de kwalitatief meest hoogstaande misdaadserie uit de recente Vlaamse tv-geschiedenis. De acteerprestaties – van onder meer Johan Terryn en Hilde Heynen – en de scripts waren immers van een meer dan behoorlijk niveau, en de serie had ook een heel eigen stijl. Wij citeren hier even ons eigen rapport: ‘Een goede Vlaamse misdaadserie, nooit gedacht dat die woorden nog eens zo broederlijk naast elkaar zouden staan. Maar Rupel heeft het geflikt. Neen, dit is natuurlijk niet de Vlaamse NYPD Blue en neen, Johan Terryn is ook niet onze eigen Al Pacino, zoals de producent ons wil doen geloven. Maar Terryn geeft wel op een overtuigende manier gestalte aan Lucas Bataille, een agent met heel eigen methodes en met voorsprong het meest intrigerende personage dat we de voorbije jaren in Vlaamse fictiereeksen de revue hebben zien passeren.’

VTM was zelf zo enthousiast over de reeks dat de zender meteen een tweede reeks bestelde, nog voor het eerste seizoen op de buis was geweest. De tegenvallende kijkcijfers zorgden er natuurlijk voor dat de bazen een beetje verveeld zaten met dat tweede seizoen, maar nu heeft men ervoor gekozen om Rupel uit te zenden op maandagavond. Alleen is het een beetje vreemd dat men direct start met reeks twee in plaats van het eerste seizoen nog eens te herhalen, maar de wegen van programmadirecteurs zijn ondoorgrondelijk. Voor wie de schade alsnog wil inhalen: volgende week komt Rupel Seizoen 1 uit op dvd.

Cold Case Tweede seizoen van de Amerikaanse dramareeks rond onopgeloste misdaden uit het verleden (zie ook Focus van vorige week) (20.10 – Kanaaltwee)

De Grootste Belg Documentaire over chansonnier Jacques Brel, die verdedigd wordt door Johan Verminnen (20.45 – Canvas) Expeditie Robinson Tegelijk met Lost loopt de finale van de realityreeks over het leven op een exotisch eiland. Een keuze die wij niet meteen verscheurend zouden noemen (21.10 – Kanaaltwee).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content