Avonturen van karikaturen – De adventuregame is op sterven na dood. De eerste nieuwe titel in tijden stelt zowel qua verhaal als personages en grappen teleur.

PC Pendulum Studios / Focus Gameplay 6 l Grafiek 8 Geluid 5

Kings Quest, Maniac Mansion, Monkey Island: eind jaren 80, begin jaren 90 beleefden liefhebbers van adventure-games gouden tijden met dit soort uit hersenbrekende puzzels opgetrokken klassiekers. Een tijd die definitief voorbij lijkt, want de laatste jaren moet de adventuregamer het met steeds minder kruimels doen.

Runaway 2, een zeldzame nieuwe titel in het genre, doet hard zijn best om de sfeer van die klassiekers op te roepen, maar brengt weinig soelaas. Een bijwijlen charmante game, dat wel, met de visuele stijl van klassieke tekenfilms en één die teruggrijpt naar de point & click-roots van het genre. Je personages wandelen dus doorheen statische achtergronden naar het plekje dat jij met een muisklik aanwijst, waarbij je op zoek moet naar de zone of die ene pixel op je scherm die je een stukje dichter bij het oplossen van een – al dan niet vergezochte – puzzel brengt. Puzzel na puzzel maak je vorderingen doorheen het verhaal.

Het is eerder de nieuwsgierigheid naar de volgende fantasierijke locatie die je aan het spelen houdt, dan het avontuur of de personages. Want die zijn een collage van puberclichés met eendimensionale figuren, net-niet grappige oneliners, net-niet opwindende schaarsgeklede babes en uiteindelijk een net-niet boeiend verhaal – alsof de makers ter inspiratie op een dieet van pubersoaps zijn gezet.

De adventurefanaat die oud genoeg is om de eerder genoemde klassiekers gespeeld te hebben, is bij deze gewaarschuwd. Karikaturen zijn niet noodzakelijk een slechte zaak in dit genre, maar de grap heeft zware baardgroei. Als op de soundtrack ook nog eens een boysbandnummer weerklinkt, ontstaat de indruk dat de doelgroep voornamelijk uit 14-jarige bakvissen bestaat – en laat dat nu net een volkje zijn dat niet dood gezien zou willen worden met een computergame.

We zien hen trouwens ook niet het geduld opbrengen om zich door een lange reeks puzzels te werken die te vaak een herhaling van dezelfde actie inhouden. Runaway 2: Dream of the Turtle is kortom een aanrader voor beginners noch veteranen. Het adventuregame blijft een even bedreigde soort als de reuzenschildpad.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content