19.00 – NED1

Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla, zo heette hij voluit en in de credits van de bijna veertig films waarin hij speelde, varieert zijn naam van M. Rodolpho De Valentina tot Rudi Valentino. Maar het bekendst is hij natuurlijk als Rudolph Valentino, de eerste grote mannelijke ster uit de filmgeschiedenis. Valentino werd geboren in hetzelfde jaar als de film zelf, in 1895 in Sicilië. Toen hij 18 was, verliet hij Europa en trok hij via Parijs naar de VS om zijn kans te wagen in Hollywood. Na enkele kleinere rollen brak hij in 1921 voorgoed door, dankzij The Sheik, een film die hem lanceerde als een nieuw soort mannelijke filmster: zwoel, verleidelijk en exotisch. De vrouwen gingen door de knieën voor zijn sexappeal, de mannen waren minder enthousiast omdat Valentino, die als danser zijn showbizzcarrière begon, zich elegant kleedde en zelfs sieraden droeg, de tegenpool was van stoere acteurs als Douglas Fairbanks. Toen een columnist hem in 1926 in de krant ‘a pink powder puff’ noemde, spande Valentino een rechtszaak in wegens eerroof. Hij kon zijn gram niet halen, want een paar maanden later overleed hij op 31-jarige leeftijd aan een darmperforatie. Een van zijn laatste vragen aan de dokter tijdens de uiterst pijnlijke doodsstrijd was: ‘Well doctor, and do I now act like a pink powder puff?’

De taferelen na zijn dood maakten in ieder geval duidelijk wat voor een indruk Valentino had gemaakt, op vrouwen én mannen. Toen het nieuws bekend raakte, probeerden twee meisjes die voor het hospitaal stonden, zelfmoord te plegen. In Londen nam een vrouw vergif in, en in het Ritz in Parijs werd een liftjongen dood aangetroffen op een bed vol foto’s van de filmster. De begrafenisondernemer waar mensen een laatste groet konden brengen, werd onder de voet gelopen door 100.000 mensen en een fotocompositie met daarop Valentino die ten hemel gaat, verkocht met honderden exemplaren tegelijk. Toen het lichaam naar de begraafplaats in Hollywood werd gebracht, zong crooner Rudy Vallee op de Amerikaanse radio: There’s a New Star in Heaven Tonight: Rudy Valentino.

Borstreconstructie Eén op negen vrouwen in België krijgen in hun leven met borstkanker te maken en in de meeste gevallen is de enige oplossing een amputatie van één of beide borsten. Ondertussen hebben chirurgen een hele waaier aan technieken ontwikkeld om de borst te reconstrueren en vrouwen te helpen hun leven te hervatten. Over leven toont wat er mogelijk is en wat het betekent voor een vrouw (21.05 – Canvas)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content