en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 FILM Syd Mead

Lezing op 7/4, Retro tot 16/4, Filmmuseum, Brussel

Syd Mead ontwierp de Voyager uit Star Trek, de bolides uit Blade Runner en heel wat filmrobots. Tijdens het 25e Brussels International Festival of Fantastic Film komt hij uitleg geven bij zijn tomeloze verbeelding. (Zie ook p. 22-23. Illustratie: schets voor ‘Blade Runner’.) www.filmarchief.be

2 CONCERT Deftones

10/4, Hallen van Schaarbeek, Brussel

Schrik niet als u toondoof de Hallen van Schaarbeek verlaat na het optreden van de Deftones: dat is namelijk de bedoeling. Neem oordopjes mee om hun alternatieve-metalaanval zonder gehoorschade te doorstaan.

www.goformusic.be

3 FESTIVAL DOMINO

11/4 TOT 18/4, AB, Brussel

Met haar jaarlijkse Dominofestival wil de AB minder bekende namen en minder evidente genres in de marge van de popmuziek een lanceerplatform bieden. Deze keer staan onder andere New Weird Folk, Dubstep en een hoop fraais uit IJsland in de etalage. Onze tip-met-stip: het Noorse post-rave-viertal 120 Days, op 12/4.

www.abconcerts.be

4 BOEK Eileen Gray. A woman among modernists

Nu uit, Taschen

In haar tijd werd ze tussen de heren-modernisten niet altijd even ernstig genomen, maar dit prestigieuze koffietafelboek bewijst dat de Ierse Eileen Gray echt niet moest onderdoen voor Le Corbusier en Marcel Breuer. Vooral haar salontafeltjes, lakwerk en Bibendumarmstoel hebben intussen mythische allures gekregen.

www.taschen.com

5 EXPO Tintoretto

Tot 13/5, Prado, Madrid

Zelfs Titiaan was naar verluidt jaloers op meesterschilder Tintoretto; deze unieke overzichtstentoonstelling maakt duidelijk waarom. De imposante doeken en verfijnde tekeningen van de laatste grote renaissancekunstenaar zijn nog tot mei te bewonderen in het Madrileense Prado.

6 FOTOGRAFIE James Nachtwey. Testimony

Tot 20/6, Fotografiemuseum, Amsterdam

Gewapend met enkel een 35mm-lens begeeft Magnumfotograaf James Nachtwey zich al jaren in oorlogsgebied. De ruime selectie foto’s op Testimony bombardeert je tot getuige op de eerste rij en treft je met pijnlijke beelden van de slachtoffers, die steeds een menselijk gezicht behouden.

www.foam.nl

7 FESTIVAL Dissonant

13-14/4, meerdere locaties, Antwerpen

De hipste Antwerpse undergroundclubs treden even uit de duisternis en voor het voetlicht, maar hun eigenzinnige sfeer én muziek blijven gegarandeerd tijdens de optredens van onder meer Front 242, T. Raumschmiere, Shameboy, Starski & Tonic en The Kids.

www.dissonant-festival.be

8 DVD Airport

Uit 12/4, Universal

Met een sneeuwstorm en een zelfmoordterrorist maakte Airport de startbaan vrij voor een eindeloze reeks rampenfilms en zelfs drie sensationele sequels. Turbulentie verzekerd in de Airport Terminal dvd-box die vier Airport-films bundelt.

www.universalstudios.com

9 EVENT StuBruPuntUit

7/4, Vooruit, Gent

Het kruim van de Belgische pop- en rockscene palmt, samen met een leger StuBru-adepten, alweer de Vooruit in. Dankzij gevestigde waarden als Daan, Admiral Freebee, Gunter Lamoot én veelbelovende piepkuikens als de Fixkes, Foxylane en The Van Jets was StuBruPuntUit op amper een dag uitverkocht. Maar geen nood: de radiozender houdt je live op de hoogte van de Gentse blitzkrieg.

www.studiobrussel.be

10 EVENT Homo top 100

13/4, Red & Blue, Antwerpen

Hoera voor homoclichés en foute feestmuziek: op de alweer vierde Homo Top 100 kunnen partygangers van allerlei pluimage zich in discotheek Red & Blue opnieuw een nachtje laten gaan op de honderd favoriete nummers van de aanhangers der Griekse beginselen.

www.homotop100.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content