Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

DE zonnebrilblues – Twintig jaar na zijn dood verschijnt er met ‘The Soul of Rock and Roll’ eindelijk een definitieve boxmet het beste van Roy Orbison.

The Soul of Rock and Roll ****

SonyBMG

pop

Dat is nu al twintig jaar dat Roy Orbison in pierenland vertoeft. Hij heeft zalen doen vollopen, hij heeft harten doen overlopen. Van smarten verdriet, jazeker. Maarook van vreugde en jolijt.Want good ole Roy mag dan alseen volbloed charmezangerbekendstaan, rocken en rollen kon hij óók als de beste. Neem alleen al Ooby Dooby, een lied zo vrolijk en opzwepend dat zelfs de zondagse marathonuitzending van LouisLouise ons gemoed niet meer stuk krijgt. Of het met heerlijke ringe-linge-ding-koortjes aangeklede Lana, met een basloop zo moddervet dat hij om een liposuctie lijkt te smeken. Of onweerstaanbare rockabillydeunen als Rockhouse en Cat Called Domino, die zelfs de stijfste harken spontaan in hun blue suede shoes doen springen. En dan vergeten we nog haast de snik-‘n-roll van You Tell Me en Breakin’ Up Is Breakin’ My Heart, waarop het droefgeestig doch aangenaam jiven is.

En toch schuilt er een grond van waarheid in het gangbare cliché: The Big O grijpt zelden zo adembenemend naar de keel als wanneer hij met een stel larmoyant strijkende violen in zijn rug de sentimentele toer op gaat. Dan doemt het beeld op van de immer in zwarte pakken gehulde Orbison, de King of Heartache met het statige Pompadourkapsel en de ogenschijnlijk met zijn bakkenbaarden vergroeide zonnebril. De doorleefd croonende conciërge van het Heartbreak Hotel en derhalve de verlener van Eerste Hulp bij Amoureuze Rampspoed die in superieure smartlappen als Running Scared, Crawlin’ Back, Blue Bayou, In Dreams en Only The Lonely grossiert. Stuk voor stuk tearjerkers, maar wel oprechte tearjerkers, gebracht door een authentieke wan-derin’ soul die te veel heeft meegemaakt om op het schel-linkje te spelen.

Met uitzondering van het schandelijk genegeerde Bye Bye Love staan ze nu allemaal te fonkelen op de door ’s mans weduwe Barbara gecompileerde en door zijn zoon Roy Jr. van uitstekende liner notes voorziene verzamelaar The Soul of Rock and Roll, een vier cd’s en 107 tracks tellende box die de twintigste verjaardag van Orbisons dood herdenkt. Elk van de vier cd’s beslaat een decennium uit zijn omvangrijke carrière en omvat zowel hits als It’s Over, You Got It en Oh, Pretty Woman als liveversies en vertolkingen van klassiekers als Unchained Melody van The Righteous Brothers, Tutti Frutti van Little Richard, All I Have To Do Is Dream van The Everly Brothers en What’d I Say van Ray Charles.

Als we hem al niet hadden, wij zouden dit jaar wel weten wat gevraagd aan de Kerstman.

DOWNLOAD

Ooby Dooby

Only The Lonely

In Dreams

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content