De duurste tv-reeks aller tijden en de grootste filmset: ‘Rome’ is een serie van superlatieven. Alleen inhoudelijk schiet het HBO-drama net te kort.

Rome Seizoen 1

REEKS: *** EXTRA’S: ****

Reeks. Het cliché werd nog maar eens bewezen: Rome is niet op één dag gebouwd. Het kostte de makers van de tv-serie drie jaar om zender HBO ervan te overtuigen dat een reeks over de ondergang van de Romeinse republiek en de opkomst van het keizerrijk een goed idee was. En daarna hadden ze nog eens meer dan honderd miljoen dollar nodig om de twaalf afleveringen van het eerste seizoen in te blikken (de tweede reeks is zelfs nog duurder, meteen de reden waarom HBO het daarna voor bekeken houdt). Het is van bij de eerste beelden duidelijk waar het geld naartoe gegaan is: de imposante beelden van het Romeinse leger, de overweldigende decors (met het Forum, dat in de Romeinse Cinecittà-studio’s werd heropgetrokken op zestig procent van de oorspronkelijke grootte, als absolute blikvanger) en de overdadige én historisch correcte kostuums, er is niet op een denarius gekeken. De zucht naar realisme wordt doorgetrokken naar de manier waarop het dagelijkse leven in de hoofdstad van het Romeinse Rijk in beeld wordt gebracht. Het Rome uit de reeks is een bloederige, meedogenloze plaats, waar geweld en seks de boventoon voeren, de aristocratie naar hartenlust intrigeert en complotteert, en het plebs probeert te overleven in de vuile, grauwe en stinkende straten. Rome brengt kortom als nooit tevoren de geschiedenis tot leven. Toch slaagt de serie er zelden in om echt naar de keel te grijpen, omdat de personages diepgang missen en te zwart-wit worden getekend. In vergelijking met de weifelende, angstige keizer die Derek Jacobi zo memorabel neerzette in I, Claudius lijken de hoofdrolspelers hier niet meer dan pionnetjes in een spelletje Stratego. Indrukwekkend, maar niet echt meeslepend.

Extra’s. Ook al zendt Canvas de serie nu al voor de tweede keer uit (deze zondag staat de laatste aflevering op het programma), toch is deze box een must voor fans – en niet alleen voor de prachtige houten doos. Verdeeld over de zes schijfjes krijg je immers niet minder dan twintig uur bonusmateriaal, met onder meer acht commentaartracks, een gedetailleerde analyse van twee sleutelscènes en twee documentaires, over de opnames van de reeks zelf en over het leven in het oude Rome.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content