Hoe handig Roel Van Bambost het internet ook vindt, aan onjuistheden kan hij zich wel eens ergeren. ‘Neen, Roland heeft Miek en mij níét ontdekt!’

Is jouw werk als filmcriticus er dankzij het internet makkelijker op geworden?

Toch wel, alles gaat véél sneller. Zelfs op mijn leeftijd gebruik ik het dagelijks. (lacht) Vroeger waren we op persberichten aangewezen, nu krijgen we die wel nog, maar vind je online evengoed zelf informatie. Al moet je je er wel van bewust zijn dat die niet altijd even betrouwbaar is.

Dat klinkt alsof je al een slechte ervaring achter de rug hebt…

Wel, in het stuk over ‘Miek en Roel’ op Wikipedia staat te lezen dat Roland ons ontdekt heeft, en dat is dus níét zo. Als ik eens veel tijd heb, zal ik het wel verbeteren. In een interview op de radio werd Roland er eens naar gevraagd en hij maakte er zich met een grapje makkelijk af. Zo zie je maar hoe een verhaal uit foute bron een eigen leven kan gaan leiden.

Welke site is dan wél betrouwbaar?

Het fameuze imdb. com raadpleeg ik wel vaak. Tot mijn grote verbazing heb ik er zelfs een eigen lemma, en ja: dat klopt wel. (lacht) Tegenwoordig hebben de meeste films ook een webstek waar je info, foto’s en trailers vindt.

Heb je al wel eens illegaal muziek en/of films gedownload?

Dat zou al te gek zijn! Ten eerste ben ik zo naïef dat ik niet eens weet op welke site ik zou kúnnen downloaden, en ten tweede ben ik er principieel tegen. Ik koop wel via amazon.co.uk – onlangs nog Up the Junction, naar de tv-serie van Ken Loach – en iTunes. En naar gitaren speur ik ook al eens.

En wat zijn daarvoor je favoriete adresjes?

De klassiekers als Gibson, Epiphone, Gretsch, Martin en Fender vind je natuurlijk makkelijk via Google. Ik heb trouwens net nog een prachtig akoestisch exemplaar besteld waarop ik een jaar moet wachten. Maar het is de moeite, volledig volgens mijn wensen gemaakt in een hoeve in Groot-Brittannië. Kijk zelf maar eens op brookguitars.com.

Zeer authentiek. Houd je ook van modernere snufjes?

Ik ben een Apple-freak! Ik was samen met Nic Balthazar een van de weinigen die vroeger op de VRT op Mac werkte, tót Bert De Graeve (ex-algemeen directeur van de VRT, nvdr.) pc verplichtte. Geef nu toe: Windows ligt toch lichtjaren achter? Zelf heb ik de recentste iMac, een MacBook, een klassieke iPod en een iPod Touch in huis. Een iPhone vond ik net wat te duur.

Nog enkele laatste aanraders?

Goh, ik bezoek sites meestal nadat ze mij zijn aangeraden. Restaurants zoek ik ook wel via het internet. Het valt me op dat de stuntelige sites van weleer plaats hebben gemaakt voor professionele stekken, zoals die van het Japanse Amatsu in Gent. ’t Klinkt cliché, maar de wereld ligt nu écht binnen handbereik.

Vanaf 16/10 gaat Roel op tournee met Miek. Meer info: www.garifuna.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content