Het Chelsea Hotel in New York, de plaats waar ooit Leonard Cohen, Bob Dylan, Janis Joplin verbleven en waar Sid Vicious zijn vriendin Nancy Spugen neerstak, heeft zijn deuren gesloten. Waar moeten mensen die in een stukje muziekgeschiedenis willen logeren nu heen? Misschien naar deze hotels:

Chateau Marmont, Los Angeles

Het beroemdste en beruchtste hotel van Los Angeles, gebouwd in 1927 en sindsdien een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor muzikanten en filmsterren uit de stad. Led Zeppelin reed ooit, onder luid applaus van andere gasten, met motoren door de lobby, The Eagles zouden hun song Hotel California geschreven hebben met het Chateau in het achterhoofd, Jim Belushi stierf er in 1982 na een overdosis. Pluspunt: de kans dat u tijdens uw verblijf Britney Spears tegen het lijf loopt, is klein, want de popster staat sinds 2007 op de zwarte lijst van het hotel nadat ze haar eten over haar eigen gezicht had gesmeerd.

Continental Hyatt House, Los Angeles

Bijgenaamd ‘The Riot House’ in de jaren 70, toen het personeel een nogal lakse houding aannam tegenover rockmuzikanten die er logeerden. In dit hotel zou de ’traditie’ om een televisie uit het raam te gooien geboren zijn – onder meer Keith Richards en Keith Moon hebben er zich aan bezondigd – en Jim Morrison werd er ooit betrapt terwijl hij hangend aan zijn balkon naar een andere kamer probeerde te klimmen. Enkele jaren geleden werd het hotel grondig gerenoveerd en kreeg het een nieuwe naam, Andaz West Hollywood.

The Cumberland Hotel, Londen

Jimi Hendrix stierf weliswaar in het Samarkand Hotel, waar zijn vriendin toen logeerde, maar het Cumberland Hotel in Londen is de laatste officiële verblijfplaats van de legendarische gitarist en staat dus ook zo vermeld op de overlijdensakte. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Hendrix’ dood opende het Cumberland Hotel vorig jaar een speciale Hendrixsuite, waar fans kunnen slapen naast een gigantische muurschildering van de muzikant.

Het Hilton Hotel, Amsterdam

‘Drove from Paris to the Amsterdam Hilton, talking in our beds for a week’: dit hotel heeft de zeldzame eer om vermeld te worden in een songtekst van The Beatles. Het Hilton in Amsterdam is de plaats waar John Lennon en Yoko Ono in 1969 hun befaamde ‘bed-in for peace’ hielden en een week lang voor het oog van de tv-camera’s in hun bed bleven liggen, in een poging om wereldvrede te bereiken.

Courthouse Doubletree Hilton, Londen

En tot slot nog een hotel waar enkele rocklegendes zijn gepasseerd toen het gebouw nog iets anders was: een rechtbank. Mick Jagger moest in 1969 in het Great Marlborough Magistrates Court verschijnen wegens drugsbezit (hij kwam er vanaf met een boete), een jaar later diende John Lennon zich voor de rechter te verantwoorden voor enkele expliciete tekeningen van hem en Yoko Ono die tentoongesteld waren (de zaak werd geseponeerd) en in 1973 kreeg Keith Richards er een boete van 205 pond nadat hij betrapt was met marihuana, heroïne en een revolver. In 2005 opende de rechtbank na een grondige renovatie opnieuw de deuren als luxehotel.

Ooit al eens in een van de hotels verbleven? Andere tips? Laat het weten op www.knackfocus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content