Sportjournalist Robin Janssens trekt vanaf september samen met Sabine De Vos en Veronique Goossens de wereld rond voor het VT4-programma ‘Spoorloos’.

Het is eens iets anders dan voetbal.

Daarom heb ik ook even getwijfeld over dit aanbod. Je moet altijd de overweging maken of je geloofwaardigheid als ‘sportjournalist’ niet in het gedrang komt. Maar Spoorloos heeft een duidelijk journalistieke inslag. En ik ken een aantal mensen van de redactie, dat gaf uiteindelijk de doorslag.

VT4 wil een goed-gevoel-zender worden. Is ‘Spoorloos’ daar een voorbeeld van?

Mja, al wil dat niet zeggen dat het altijd goed afloopt. Soms draait een zoektocht op niets uit. Meestal is het feel good in de zin dat het een emotioneel weerzien is. Maar wat mij betreft is dat geen goedkope emotie.

Het is allemaal nieuw voor jou.

Absoluut. Er is een wereld voor mij open gegaan. Ik heb er een aantal draaidagen opzitten en voor zover er nog twijfels waren, zijn die nu allemaal verdwenen.

Toch blijf je in de eerste plaats voetbaljournalist?

Door de jaren heen ben ik, misschien buiten mijn wil om maar zeker niet tegen mijn zin, voetbaljournalist geworden. Of ik dat echter heel mijn leven blijf, is weer iets heel anders. Ik werk als freelancer, dus ben ik afhankelijk van de markt. Té ver vooruit kijken doe ik zeker niet. Wie weet ben ik over drie jaar vertegenwoordiger van vrouwenondergoed.

Vanwaar die passie voor sport?

Toen ik twaalf jaar was, presenteerde Marc Uytterhoeven afwisselend met Carl Huybrechts Sportweekend. Toen had ik al het idee: wat die mannen doen, dat wil ik ook doen. Door een aantal keren op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, is het er ook van gekomen. Stef Wauters en Bart Raes die Supersport verlieten, Mark Vanlombeek die de Champions League presenteerde maar naar VTM ging. Je moet een paar keer geluk hebben, al dwing je dat in zekere mate ook af.

Ben je niet soberder dan Uytterhoeven en Huybrechts?

Enkel op Canvas en in Het Journaal. Op Canal Plus hanteer ik een heel andere stijl en gaat het er vaak losser aan toe. Tijdens het WK was het ook op de VRT al wat meer freewheelen. Je mag niets forceren. De juiste toon vinden is een kwestie van aanvoelen.

Ben je gevraagd voor het nieuwe TV1-sportprogramma dat op stapel staat?

Nee, helemaal niet.

Vind je dat jammer?

Ik heb er nooit bij stilgestaan. Het is een volwaardig sportprogramma op zondagavond waar je tijdens de week al twee, drie dagen redactioneel bij betrokken bent. Voor mij is dat momenteel met al mijn werk onmogelijk. Als de vraag was gekomen, dan had ik de kans laten passeren. Misschien later.

Is er plaats voor dat programma tussen het buitensporige sportaanbod?

Ik denk het wel, al weet ik absoluut niet wat het precies wordt. Maar als je ziet wat er in Nederland allemaal gebeurt, is er zeker een lacune.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content