1943 Eerste levensadem

Robert Mario De Niro Jr. wordt op 17 augustus geboren in – wat had u gedacht – New York City. Zijn ouders, Virginia Admiral en Robert De Niro Sr., zijn beiden kunstenaars.

1956 Eerste acteerwerk

Bobby’s vertolking van de laffe leeuw in een schoolvoorstelling van The Wizard of Oz verbaast vriend en vijand.

1963 Eerste filmrol

Bob maakt zijn cinemadebuut in The Wedding Party van Brian De Palma. De film komt wel pas uit in 1969.

1973 Eerste successen

Mean Streets, Roberts eerste samenwerking met Martin Scorsese, gaat niet onopgemerkt voorbij. Bovendien krijgt hij voor zijn rol in de baseballtragedie Bang the Drum Slowly een New York Film Critics Award.

1974 Eerste Oscar

De Niro krijgt een gouden beeldje voor zijn vertolking van de jonge Vito Corleone in The Godfather: Part II van Francis Ford Coppola.

1976 Eerste iconisch moment

De scène uit Taxi Driver waarin De Niro indruk probeert te maken op zijn spiegelbeeld wordt onmiddellijk genoteerd in de annalen van de filmgeschiedenis.

1977 Eerste misser

New York, New York, de musical die Bob en Marty samen draaien, slaat nergens, maar dan ook nergens aan.

1981 Tweede Oscar

Zijn tour de force als bokser Jake La Motta in Raging Bull – een rol waarvoor hij 25 kilo aankwam – levert hem andermaal een gouden beeldje op.

1987 Eerste slechterik

The Untouchables van oude bekende Brian De Palma wordt door De Niro’s ijzingwekkende vertolking van Al Capone een hedendaagse klassieker.

1988 Eerste poging tot komedie

In Midnight Run etaleert Bob zijn gebrek aan komische timing. Het zal niet de laatste keer zijn.

1989 Eerste productiewerk

De Niro richt samen met Jane Rosenthal Tribeca Productions op. Hun eerste film is Cape Fear, Scorseses update van de gelijknamige film uit 1962.

1990 Eerste restaurant

Bob gaat in zee met restaurateur Drew Nieporent en begint de Tribeca Grill in het gebouw waar ook zijn productiehuis gevestigd is. Op vandaag bezit De Niro meer dan 15 eethuizen.

1998 Eerste schandaal

Nadat hij door de Franse politie ondervraagd wordt over zijn betrokkenheid bij een prostitutiezaak, zweert Bob nooit nog een voet in het land te zetten.

2002 Eerste filmfestival

De Niro organiseert het Tribeca-filmfestival om Lower Manhattan – dat er sinds de aanslagen van 11 september zo goed als verlaten bij ligt – nieuw leven in te blazen.

2003 Eerste toploon

Bob vraagt én krijgt 20 miljoen dollar om andermaal in de huid te kruipen van een verwarde maffiabaas in het terminaal ongrappige Analyze That (het vervolg op Analyze This). Het begin van het einde?

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content