Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

hear the drummer get nostalgic -Op zijn 67e heeft Beatlesdrummer Ringo Starr er zijn veertiende langspeler uitgeknepen. Maar veel meer dan een nostalgische egotrip is dat niet geworden.

Liverpool 8 EMI – pop

Octopus’s Garden en Don’t Pass Me By: dat is het schamele oeuvre dat Ringo Starr in acht jaar Beatlemania bij elkaar componeerde. Zo goed was des Beatles drummer in het onbedoeld herschrijven van rock-‘n-rollklassiekers dat Lennon en McCartney hem nog liever hun eigen schrijfsels lieten inzingen. En dus kennen we Ringo vooral als de vertolker van het sprankelende I Wanna Be Your Man, het jolige Yellow Submarine en het superbe slaaplied Good Night, al zullen mensen die de summer of love overleefd hebben zich Ringo bovenal heugen als Billy Shears, de fictieve charmezanger die op Sgt. Pepper’s het fantastische With A Little Help From My Friends aanheft.

Geheel tegen de verwachtingen in heeft de slagwerker na het verscheiden van The Beatles een betrekkelijk productieve solocarrière uitgebouwd. En hoewel daar vaak smalend over wordt gedaan, heeft die ook enkele degelijke platen opgeleverd. Ringo en Goodnight Vienna, respectievelijk uit ’73 en ’74, mogen er nog steeds wezen. Maar sinds zijn comeback in de jaren negentig ging het steil bergaf, zodat Ringo almaar vaker de hort op ging met zijn fameuze All Starr Band, tournees die zonder uitzondering op tenenkrullende nostalgieacts uitdraaiden.

Met het behoorlijk genietbare Choose Love bleek er drie jaar geleden weer een beetje dynamiek in Starr gevaren, maar op zijn nieuwste worp viert de nostalgie eens te meer hoogtij. Liverpool 8 is genoemd naar de havenstad aan de Mersey van waaruit Ringo samen met John, Paul en George de wereld veroverde en het titelnummer is niets minder dan een sentimental journey naar de good ol’ days. Op ronduit pathetische wijze croont Ringo een eind weg over Rory Storm & The Hurricanes, de groep die hij vóór The Beatles van aanstekelijke roffels voorzag, om vervolgens een boompje op te zetten over de hoogdagen van de Fab Four en zich aan het eind van het nummer te laten toejuichen door krijsende bakvissen. Dat er ook geen groot poëet aan hem verloren is gegaan, illustreert hij ook nog eens: ‘In the USA, when we played Shea / We were number one, and it was fun’.

Toch strooit Ringo af en toe aanstekelijke melodietjes in het rond, ook al speelt hij daarvoor te vaak leentjebuur bij Lennon & McCartney. Think About You is bijvoorbeeld een leuke countryshuffle, Harrys Song – waarin je desgewenst de naam Harrison kunt herkennen – een heerlijk lui zondagmiddagnummer, Give It A Try een fijne heupwieger en R U Ready, dat naar de skiffleroots van The Bealtes knipoogt, mag een toepasselijke afsluiter heten.

Te mijden stinkers zijn dan weer het aan Julio Iglesias herinnerende Pasodobles, het hersenverlammende Tuff Love of het eindeloos voortkabbelende Gone Are The Days: ‘Nobody’s there when you cry for help’ wauwelt Ringo en inderdaad, nergens komt een poppy hook of aardig refrein hem uit de nood helpen.

U mag van Ringo zeggen wat u wil, maar zijn lijzige bariton hééft iets. Dat kunnen we met wat goede wil ook van zijn veertiende langspeler zeggen, maar de waarheid heeft ook zijn rechten: veel hoger dan ‘een charmant maar middelmatig plaatje van een sympathieke Britse lad‘ scoort Liverpool 8 niet op onze complimentenmeter.

Downloadtip

* Think About You

* For Love

* Give It A Try

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content