Door Greet Van ’t veld

Scenes from the Ring. Placido Domingo, David Cangelosi, Natalie Dessay, Violeta Urmana. Orchestra of the Royal Opera House, Covent Garden o.l.v. Antonio Pappano (Emi 557242 2)

Half België treurt om het vertrek van maestro Antonio Pappano. Tien jaar lang was hij de spilfiguur van de Munt, waar hij het orkest en de zangers met vaste hand, grote vakkennis en vooral overrompelend enthousiasme leidde. In september volgt hij Bernard Haitink in Londen op aan het Royal Opera House Covent Garden, waarmee hij de jongste dirigent zal zijn in de lange geschiedenis van dit beroemde operahuis. Met het orkest van Covent Garden maakte Pappano al enkele opnames bij Emi, waaronder vorig najaar de bejubelde Wagner-duetten Love Duets uit Tristan und Isolde en Siegfried met Placido Domingo en Deborah Voigt.

Scenes from the Ring, met alweer Domingo, is daarvan de waardige opvolger. Je vindt er grote stukken Siegfried en Götterdämmerung op, de laatste twee opera’s van de Ring-tetralogie. Met zijn 60 jaar is Domingo niet meer zo’n jonge Siegfried, en aan zijn Duits zal altijd wel wat schorten, maar hij voegt aan zijn rol een heerlijke scheut warme lyriek toe, wat de heroïsche Siegfried wat meer mens maakt. Tenor David Cangelosi – als de slechte dwerg Mime – heeft in zijn stem alles om de geslepen figuur tot zijn recht te laten komen. Al even geweldig gecast is de coloratuursopraan Nathalie Dessay. Geen enkele Stimme des Waldvogels klonk ooit zo klaterend als de hare. En de volronde mezzo van Violeta Urmana is een Brünnhilde pur sang, die met Siegfried een innig duo vormt.

Het orkest van Covent Garden, en wat Pappano ermee voor elkaar krijgt, is indrukwekkend. Pappano ziet het orkest duidelijk niet als een commentariërend nevenpersonage, maar laat het bruisen, spreken en jubelen. In de slotbladzijden van Zu neuen Taten (Götterdämmerung) dacht ik zelfs de lyrische eb en vloed van een Puccini te ontdekken. Van een dirigent met Italiaanse roots verwacht je niet anders. Deze plaat is een aanrader voor Wagnerliefhebbers en Domingofans, en een must voor al wie Pappano binnenkort erg gaat missen in de Munt.

Brussel, PSK op 28/6: Slotconcert van Antonio Pappano. Met José van Dam, Susan Chilcott, Koor en orkest van de Munt. Op het programma: ‘Trakl -Lieder ‘van Boesmans, ‘Symphonie fantastique’ van Berlioz, ‘4 Pezzi Sacri’ van Verdi, aria’s van Wagner…Tickets: 02-507 82 00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content