Goedele Liekens, Freddie Mercury en Brigitte Kaandorp: ze figureren alle drie in de culturele natte droom van Richard Kemper, bekend van het Nederlandse cabaretduo Veldhuis & Kemper.

* Met wiens humor kan je zelf lachen?

Met mijn zoon die het nodig vindt om een halve doos hagelslag over de vloer uit te strooien. Of met cabaretiers als Brigitte Kaandorp en Youp van ’t Hek. Zij slagen erin om alledaagse situaties met de nodige zelfspot in humor om te zetten. Mensen als Freek de Jonge en Wim Helsen hebben een absurdistische manier van naar de wereld kijken. Meesterlijk, maar niet echt mijn ding.

Wie is je muzikale held?

(zonder aarzelen)Freddie Mercury, de zanger van Queen. Van opera over theatrale symfonische rock tot heel goedkope riedeltjes: hij kon werkelijk alles componeren. Hij koos altijd voor niet voor de hand liggende ritmes en akkoorden. En hij is ongetwijfeld een van de beste zangers uit de popgeschiedenis.

* Welke Queen-nummers raak je nooit beu?

My Melancholy Blues, Don’t Stop Me Now, en vooral You Take My Breath Away en Love of My Life. Waanzinnige nummers als je weet dat ze zonder de digitale studiotrucjes van tegenwoordig zijn opgenomen.

* Wie zou je inviteren mocht je een tv-talkshow hebben?

Freddie Mercury natuurlijk, al zou ik zeker een half uur schaapachtig met mijn mond vol tanden zitten kijken. Goedele Liekens mag ook langskomen, ik vind dat een ongelooflijk leuk mens. En Herman van Veen en Paul van Vliet nodig ik ook zeker uit. Van Vliet heeft net als ik helemaal geen cabaretopleiding gehad. Ik heb zijn biografie In de optocht door de tijd gelezen en ik herken me er wel in.

* Wat is het boek van je leven?

Toen ik kennismaakte met mijn vriendin Wendy Veldhuis, woonde zij nog in het buitenland. We lazen toen tegelijk I. M. van Connie Palmen. ‘I.M.’ staat voor In Memoriam en voor Ischa Meijer, Connies levenspartner zaliger. Het boek gaat over haar allesoverheersende liefde en haat voor hem. Toen ik het las, dacht ik: zo wil ik de liefde nooit beleven, maar dit is wel het gevoel dat ik nu heb voor mijn vriendin.

* Ben je een verstokte lezer?

Van tijdschriften wel, omdat dat korte, snelle en licht verteerbare lectuur is. Op mijn nachtkastje ligt een dichtbundeltje van reclamemaker Marty Feldman, waar ik elke avond iets in lees. Het Parfum van Patrick Süskind vond ik een heel bijzonder boek. Nooit gedacht dat je over geuren zo intens kon schrijven.

* Heb je de film gezien?

Is dat boek verfilmd? Wist ik helemaal niet! Ik ga niet vaak naar de bioscoop, want het stinkt daar. En meestal kom ik toch te laat binnen, en dan moet ik op de tweede rij zitten, met een stijve nek als pijnlijk gevolg.

* Welke film raak je maar niet beu gezien?

Goodfellas van Martin Scorsese. Ray Liotta en Robert De Niro acteren geniaal en dat Italiaanse onderwereldsfeertje is supercool. Ik heb zelf Corsicaans bloed, misschien heeft dat er wel iets mee te maken.

* Heb je kunst in huis?

Nee, maar mijn vriendin is nog fotomodel geweest. De bekende naaktfotograaf Helmut Newton heeft haar ooit geportretteerd. En die foto’s aanzie ik wel als kunst.

Veldhuis & Kemper spelen op 28 april op Cabaretten 2007, een humorfestival van 18 april tot 11 mei in Capitole Gent. www.cabaretten.be, tickets via www.musichall.be of op 077 37 38 39.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content