PS3 de resistance – Tegelijk met de Playstation 3 gooit Sony een game op de markt die u moet overtuigen van zijn ongekende capaciteiten.

PS3 Sony Gameplay: 8,5 l Beeld: 9 l Geluid: 9

Negationisten zullen hun vreugde niet op kunnen: Resistance: Fall of Man herschrijft de geschiedenis zodanig dat niet alleen de concentratiekampen niet hebben bestaan; de hele Tweede Wereldoorlog heeft gewoon nooit plaatsgevonden. Driewerf helaas is dat niet omdat een zekere Oostenrijkse zondagsschilder een lief vond en met zijn snorretje ook zijn politieke ambities liet varen; wel omdat de mensheid met een heel ander soort slechterik(en) te maken kreeg. De Chimera, een virus van wellicht buitenaardse oorsprong, laat sinds de jaren 20 langzaam maar zeker onze hele soort muteren tot griezels met slechte intenties. Zodat ook de Duitsers al een tijdje van wat anders dan Lebensraum wakker liggen.

We schrijven 1951 en als je ziet hoe de aarde en zijn bewoners eraan toe zijn, begin je een Koude Oorlog onder de kerstboom te wensen. Het virus veroorzaakt bij de slachtoffers gruwelijke misvormingen waaronder de menselijke oorsprong niet altijd meer te herkennen is. Ergens in Engeland bevindt zich een van de laatste haarden van georganiseerd verzet. Aan jou om in de huid van de Amerikaanse soldaat Nathan Hale te kruipen en samen met een handvol Britse collega’s het tij te keren.

Toegegeven: we hebben het allemaal al een keertje eerder gehoord en echt veel vernieuwends valt hier inderdaad niet te rapen. Maar anderzijds valt niet te ontkennen dat het af en toe naar Terry Gilliam riekende retrosciencefictionsfeertje wérkt. Van de reclamepanelen en geluidsfragmenten tot de korrelige tussenfilmpjes: dit is duidelijk een game waarbij de look de hoogste prioriteit kreeg. We hebben het dan ook over de game die de mogelijkheden van Sony’s nieuwe paradepaardje, de Playstation 3, in de verf moet zetten.

Voor een keer ging die grote aandacht voor de visuals echter niet ten koste van de gameplay. Resistance gooit je bijzonder agressieve en intelligente tegenstanders voor de voeten, die weten wanneer ze dekking moeten zoeken of hoe ze jou uit je opstelling moeten ‘spoelen’ met behulp van zo’n naaldgranaat die je liever zelf in een groepje van die engerds keilt. Toch ligt de moeilijkheidsgraad nooit onaangenaam hoog, zonder dat je het al na één spelbeurt gezien hebt. Naast de solocampagne loont ook de co-op mode, waarin je zij aan zij met een kameraad strijdt, zeer de moeite, om nog te zwijgen van de multiplayeroptie: Resistance is de eerste shooter in de geschiedenis van de PlayStation waarin 40 spelers het online tegen elkaar kunnen opnemen. Twintig tegen twintig, waarbij de helft in de glibberige huid van de Chimara kruipt en zich mag uitleven met hun aparte wapens en vechtkunsten. Toch maar geen Koude Oorlog dan.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content