Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

POMPEN OF VERZUIPEN. ‘Rescue Me’, de eerste tv-serie over ‘9/11’, schildert een pijnlijk eerlijk beeld van een groepje brandweermannen in de nadagen van de aanslagen.

Rescue Me Seizoen 1

REEKS: *** EXTRA’S: **

Reeks. Enkele weken geleden ging in de Verenigde Staten met United 93 de eerste bioscoopfilm over de aanslagen van elf september in première (zie ook Cannes-preview). Zoals zo vaak de laatste jaren was de Amerikaanse televisie Hollywood echter een paar stappen voor. In de zomer 2004 ging in de VS Rescue Me van start, een serie over een groep brandweermannen in New York die proberen de traumatische ervaringen van 9/11 – waar een aantal van hun collega’s is gesneuveld – te verwerken. Met de opstoot van patriottisme na de aanslagen zou je verwachten dat Rescue Me een heroïsch beeld ophangt van ‘New York’s Bravest’, de mannen die dagelijks hun leven wagen. Niets is minder waar: de brandweerlui van Engine 62 zitten aan de drank, neuken gezellig in het rond – waarbij ze gretig gebruik maken van hun heldenstatus van 9/11 – en maken tijdens blusoperaties smakeloze grapjes over de slachtoffers.

In Rescue Me is geen plaats voor sentimentaliteit, net omdat de personages zelf zo weinig hun gevoelens uiten. De macho’s uit de brandweer durven niet aan de buitenwereld – laat staan aan elkaar – te tonen hoe getraumatiseerd ze zijn, maar ondertussen gaan ze zelf langzaam ten onder. Hoofdpersonage Tommy Gavin (gespeeld door komiek Dennis Leary) ziet bijvoorbeeld letterlijk de spoken van zijn gestorven collega’s en van alle slachtoffers uit zijn verleden, en komt terecht in een neerwaartse spiraal van drank, seks en geweld. De ‘Me’ uit de titel slaat dan ook niet op de mensen die Gavin en zijn collega’s uit de branden halen, maar op de brandweermannen zelf.

Met die onsentimentele aanpak is Rescue Me een uiterst gedurfde en compromisloze reeks over de gevolgen van 9/11. Aan de andere kant is de hardheid soms ook de achillespees van de serie, omdat het daardoor moeilijk is om echt mee te leven. Als er bijvoorbeeld in de achtste aflevering voor het eerst een flashback komt over de aanslagen, dan wordt die gevolgd door een verhaallijn waarin de brandweermannen letterlijk de lengte van elkaars pietje vergelijken. Eigenlijk is Rescue Me op zijn best als ook de personages zelf beseffen dat je niet álles kunt weglachen.

Extra’s. Enkele commentaartracks en featurettes.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content