Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

ROMAN POLANSKI

GB 1965, MET: CATHERINE DENEUVE, IAN HENDRY, JOHN FRASER. 23.15 – CANVAS

Na zijn eerste en enige Poolse film (Een Mes in het Water, 1962) en alvorens naar Hollywood te trekken, zocht Roman Polanski zijn heil in Engeland waar hij het ijzingwekkende psycho-drama Repulsion draaide. Centraal daarin staat de bloedmooie Catherine Deneuve als de Belgische schoonheidsspecialiste Carole Ledoux, die alleen wordt gelaten op het benepen Londense flatje van haar zuster en er ten prooi valt aan bizarre hallucinaties.

Wat volgt, is een claustrofobische huiverfilm vol schokeffecten en groteske hoogstandjes, met de scène waarin Deneuve een man afmaakt met een scheermes als inktzwarte climax. Daarnaast laat de film zich ook lezen als een klinisch kille karakterstudie over een schizofrene vrouw wier angst voor seksueel contact leidt tot moordende fantasmes. Veel hocus pocus heeft Polanski daarbij niet nodig. Zo creëert hij de verstikkende sfeer vrijwel uitsluitend door mise-en-scène en montage, terwijl de existentiële angst wordt versterkt door de expressieve zwart-witfotografie van Gilbert Taylor en de subtiele geluidseffecten. Geen wonder dat er van Repulsion – dat samen met Rosemary’s Baby en The Tenant een losse trilogie van appartement-thrillers vormt – dan ook bijna een fysieke dreiging uitgaat, alsof je de lijken die in Caroles flat liggen te rotten daadwerkelijk kunt ruiken. Neus dicht en huiveren.

From here to eternity **** Fred Zinnemann, VS 1953. Aangrijpend oorlogsepos over de machinaties binnen een Amerikaanse legerbasis op Hawaï aan de vooravond van de Japanse verrassingsaanval in december 1941, die door Zinnemann ( High Noon, Day of the Jackal) overigens op verpletterende wijze in beeld wordt gebracht. In de hoofdrollen herken je het tragische method-icoon Montgomery Clift als de koppige soldaat die knokt tegen het militaire uniformisme, terwijl sergeant Burt Lancaster de oceaan induikt met de overspelige officiersvrouw Deborah Kerr in een van de meest memorabele romantische scènes uit de filmgeschiedenis. Hollywood op zijn best. (13.35 – Eén) Insomnia *** Christopher Nolan, VS 2002. De eerste Hollywood-film van het Britse goudhaantje Christopher Nolan ( Memento, Batman Begins) is een geïnspireerde remake van een Noorse psychothriller met als inzet het vlammende duel tussen lustmoordenaar Robin Williams en de aan slapeloosheid lijdende flik Al Pacino. Opmerkelijke bijrollen zijn er voor Martin Donovan, Hillary Swank en Alaska, dat door Nolans sfeervolle breedbeeldfotografie tot personage wordt gepromoveerd. (23.15 – Canvas)

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content