REN HARVIEU ***

BORN TO REN – De vergelijkingen dringen zich vanzelf op bij de nieuwste Brits gevederde zangvogel, maar Through the Night, het debuut van Ren Harvieu, bewijst ook dat er leven is naast Adele.

Through the Night

pop

Universal

Degelijk. Vakwerk. Twee woorden die we doorgaans met timmerlui, loodgieters en andere, uit eendelig broekpak opgetrokken manspersonen associëren. Zelden knettert onze interne bedrading wanneer beide in een muzikale context verbonden worden. Maar hier ligt een stem in de schaal die zelfs de meest geharde Poolse hooligan doet smelten. Ren Harvieu is zo’n Britse zangvogel waarvan u meteen denkt: dát verhaaltje kennen we onderhand wel. Jong (21), blank en een verguld keelgat met rechtstreekse uitkijk op dromen en bedrog. De vergelijkingen dringen zich vanzelf op, maar wacht: Harvieu beschikt over de beiaard van Adele noch het gekneusde hart op de tong van Amy, is evenmin een pluimgewicht als Duffy. Dwaal liever in gedachten af naar gerenommeerde drama queens als de door Burt Bacharach gecoachte Dusty Springfield (het met bossanova bestoven titelnummer) en treurwilgjes als Peggy Lee of Julie London ( Forever in Blue, een sensuele torch song). Ook The Walker Brothers en Roy Orbison komen voor de geest – die laatste had in de goede dagen voor Walking in the Rain zonder twijfel met zijn zonnebril gesalueerd.

U leest namen en denkt: opgewarmde retro, daar gaan we weer. Denk opnieuw, want Holding On zweemt naar de moderne countrysoul van Aimee Mann, en met wat slechte wil trekt men van Love Is a Melody een rechte lijn naar nieuwbakken diva Lana Del Rey. Alleen zijn op Born to Die van die laatste goede songs als deze schaars. Van Open Up Your Arms is het een kleine stap naar hoog-van-de-torenblazers als The Divine Comedy en Richard Ashcroft. Een kleine stap voor ons, een grote voor Harvieu. Eén jaar geleden brak een bizar ongeluk haar nog prille leven en carrière bijna af: een vriend sprong over een heg, pardoes op Rens ranke rugwervels. Men vreesde dat ze nooit meer zou lopen, maar haar stem gaf haar vleugels. Through the Night is degelijk vakwerk, maar ook finesse (die jongenskoortjes!) en klasse – zie de naar John Barry geknede arrangementen, vooral in Tonight.

Vergeet die ventilator wanneer de zomer alsnog uit de lucht komt vallen, laat gewoon Ren Harvieu af en toe eens flink uitwaaien.

DOWNLOADTIP

Tonight

Through the Night

Walking in the Rain

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content