REIZEN WAES

Dinsdag 3/9, één

Geen onwaarschijnlijke hoe-word-ikgidsen meer voor Tom Waes. Voor zijn nieuwe programma Reizen Waes trekt hij naar plekken waarvan er niet eens kaarten, laat staan toeristische brochures bestaan.

TOM WAES: Mijn eindredacteur Jesse Fabré en ikzelf zaten al toen we het derde seizoen van Tomtesterom draaiden na te denken over onze volgende stap. Een vierde seizoen was verleidelijk, maar we waren aan iets anders toe. En met Tomtesterom kwamen we op boeiende plaatsen waar we, vanwege het programmaconcept, niets van konden tonen. Daar wilden we al langer iets mee doen. Koppel dat aan het feit dat avontuurlijk reizen steeds populairder wordt maar dat er desondanks toch plekken in de wereld zijn die men mijdt. Zo kwamen we uit bij Reizen Waes. Met in ons aanbod: Turkmenistan, Zuid-Sudan, Colombia, het afgelegen eiland Pitcairn, Iran, Vanuatu, Bhutan en het internationaal niet-erkende Transnistrië.

Bij Tomtesterom was jij de waaghals, wat is nu jouw rol?

WAES: Die van de nieuwsgierige toerist, op die manier probeer ik de kijker mee te lokken op avontuur. Ik wilde bewust niet opnieuw de waaghals uithangen en alweer het spektakel opzoeken. De plekken waar we komen, staan te boek als gevaarlijk, maar als we merkten dat het echt te link werd, zijn we op onze stappen teruggekeerd, zoals je zult zien. Tegelijkertijd moest er wel ruimte blijven voor verrassingen. Een locatie mocht nog niet tot op het bot uitgeplozen zijn van op de redactie. Op die manier zijn we bijvoorbeeld in Zuid-Sudan te gast geweest op een feest ter ere van iemand die na jaren op de vlucht voor de burgeroorlog weer thuis was gekomen. Een mooi, emotioneel moment dat je niet oppikt met een strikt uitgestippelde route.

Verlies je als tv-maker soms de camera uit het oog of blijf je altijd denken: dit is goede tv?

WAES: Nee, op een bepaald moment werd onze ploeg op een druk kruispunt in Zuid-Sudan aangevallen door een agressieve man. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een taxibusje, heb de chauffeur een pak bankbiljetten in de handen gestopt om ons daar zo vlug mogelijk weg en in veiligheid te krijgen. Op zo’n moment kunnen de beelden mij even gestolen worden. Wat je van dat incident uiteindelijk in de uitzending te zien zult krijgen, zijn de dingen die nog toevallig door ons materiaal geregistreerd zijn.

Hoe trots ben je op Reizen Waes?

WAES: Het zal ongetwijfeld als een cliché klinken, maar voor mij klopt het wel: al mijn programma’s zijn gelijk voor mij. Ik maak ze met goesting en met passie, anders begin ik er ook niet aan. Reizen Waes is op die manier weer ietsje anders geworden dan mijn vorige programma’s. Dat zit ‘m vooral in de toon. De plekken waar we komen zijn vaak niet zulke populaire reisbestemmingen, vanwege ernstige problemen: Turkmenistan is een dictatuur, Colombia wordt deels bezet door FARC-rebellen en in Zuid-Sudan, als staat amper een jaar oud, lopen nog heel veel zaken in het honderd. Om bij onze reportages de juiste toon te vinden, kwam het erop aan om iedereen met respect te behandelen. En dat doe ik ook: of ik nu praat met een boer of een kolonel, ik kan met iedereen overweg.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content