ElkE stripscenarist droomt van een reeks die zo populair is als ‘Thorgal’, maar voor Jean Van Hamme is het slechts EEn van zijn goudhaantjes. Een overzicht.

XIII * Vance

Was het nu Steve Rowland, Jason Fly, Jason MacLane of Seamus O’Neil? Tijdens de zoektocht naar zijn verloren identiteit krijgt XIII de president van de Verenigde Staten, het hoofd van de CIA en een reeks gevaarlijke vrouwen achter zich aan, maar dankzij de steun van Whitney Houston-lookalike majoor Jones en zijn eigen spectaculaire reflexen overleeft hij elke hinderlaag. De populairste stripreeks voor volwassenen in de laatste 20 jaar. Qua verkoop alleen overtroffen door Asterix, Titeuf en een occasionele Blake en Mortimer.

Largo Winch * Francq

De reeks waar Van Hamme zich voor honderd procent in kan uitleven als handelsingenieur. Hij schreef eerst een set romans in de jaren 70, maar Largo Winch werd pas echt een hit als stripreeks. Geadopteerd Joego-slavisch branieschopper Largo Winczlav komt uit het niets aan het hoofd van het grootste bedrijvenimperium ter wereld: Groep W. Van Hamme mixt haute finance met playboycapriolen en non-conformisme.

Blake en Mortimer * Benoit, nu Sterne

Van Hamme maakt plezier in de leefwereld van E.P. Jacobs, maar blijft onder het niveau van zijn eigen reeksen in De zaak Francis Blake en Bericht uit het verleden. René Sterne werkt nu al drie jaar aan het tweeluik dat Van Hammes afscheid van deze serie betekent.

De meesters van de gerst * Vallès

Oorspronkelijk geschreven als tv-reeks, maar pas na de publicatie als strip ook daadwerkelijk ingeblikt als De Steenforts. Familiesaga over vijf generaties brouwers waarin de veranderde sociale en economische context in België in de negentiende en twintigste eeuw kleur geeft aan de soapperikelen in de familie.

Lady S. * Aymond

Nieuwe serie die Van Hamme twee jaar geleden begon, over een Russische die via haar Amerikaanse adoptievader in de diplomatie terechtkomt. Volgens Van Hamme zelf ‘nog wat aan de slappe kant’.

Wayne Shelton * Denayer, huidig scenarist Cailleteau

Cadeautje voor zijn vriend Christian Denayer. Bijzonder ouderwetse avonturenreeks over een Vietnamveteraan die voor spectaculaire geheime klussen wordt ingezet, bijgestaan door een reeks helpers met elk hun eigen specialiteit. Nog het best te vergelijken met reeksen uit de jaren 70, zoals Bruno Brazil en Bernard Prince. Van Hamme startte de reeks op, maar gaf er ook weer snel de brui aan.

De Chninkel * Rosinski

De grote klassieker van Van Hamme. Een messiasverhaal over een muisachtig wezentje dat tegen zijn zin als een verlosser wordt bekeken door zijn soortgenoten en te maken krijgt met een wrede God. Eindigt steevast bovenaan als er lijstjes worden opgemaakt van de beste strips aller tijden.

Western * Rosinski

Een van de beste Van Hammes van de laatste jaren, een western als een Griekse tragedie over een arme jonge kerel die voor het ongeluk geboren is.

Bloedbruiloft * Hermann

Het verfilmde spektakel van Dominique Deruddere heeft maar weinig te maken met deze geweldorgie over een escalerend trouwfeest in de Ardennen. Vooral een heuglijke eenmalige samenwerking tussen twee van de laatste echt populaire Belgische auteurs.

S.O.S. Geluk * Griffo

Het tekenwerk oogt ondertussen gedateerd, maar het scenario van deze trilogie blijft na twintig jaar overeind. In een reeks kortverhalen toont Van Hamme à la Christin en Bilal hoe een te collectieve maatschappij ten koste gaat van de individuele vrijheid. Inventieve liberale propaganda.

Avontuur zonder helden & 20 jaar later * Dany

Zouden de schrijvers van Lost deze vroege strip van Van Hamme gelezen hebben? Bij wijze van experiment verzon Van Hamme een verhaal over een groep overlevenden van een vliegtuigcrash in de jungle, dat twintig jaar later eenmalig een vervolg kreeg.

Epoxy * Cuvelier

Een van Van Hammes eerste strips, waarin hij schilder Paul Cuvelier via een verhaal over de Griekse mythologie de gelegenheid bood om het naakte vrouwelijk lichaam in duizend en één posities te tekenen. Een charmant product van de tijdsgeest uit… 1968.

Door Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content