RECHT OP RECHT

ADEN YOUNG als Daniel Holden in RECTIFY. De vraag is niet wie het gedaan heeft, maar wie de buren en de familie denken dat het gedaan heeft.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Hoe ga je verder met je leven als je – al dan niet terecht – twintig jaar in de gevangenis hebt gezeten? Dat is de vraag in het eerste seizoen van Rectify.

‘Van de producers van Breaking Bad‘, staat er op de doos van Rectify. Dat klopt technisch gezien wel – de producers van beide reeksen zijn inderdaad dezelfde – maar eigenlijk wil dat weinig zeggen. Producenten zijn immers alleen de personen die ervoor zorgen dat het praktisch allemaal op wieltjes loopt, de creatieve beslissingen worden genomen door de schrijvers en showrunners, en in mindere mate door de regisseurs van de afzonderlijke afleveringen. En op dat vlak zijn er tussen Rectify en Breaking Bad helemaal geen overlappingen.

Rectify is, ondanks de onmiskenbare kwaliteit, ook geen reeks die perfect geschikt is voor mensen die Breaking Bad missen (en ondertussen ook Better Call Saul er volledig door hebben gejaagd). Het is ook wel een misdaaddrama, maar de serie drijft veel minder op verhaalontwikkelingen en plotwendingen en heeft vooral oog voor de gevolgen van misdaad op de psyche van de personages. Rectify draait om Daniel Holden, een man die bijna twintig jaar lang op death row heeft gezeten wegens verkrachting en moord maar nu vrij wordt gelaten omdat er nieuw DNA-bewijs is opgedoken. Alleen: Daniel heeft zoveel jaar geleden wél bekentenissen afgelegd, en het DNA-bewijs spreekt hem ook niet honderd procent vrij.

De vraag of Daniel de misdaad al dan niet begaan heeft, is echter niet het belangrijkste in dit eerste seizoen, wel hoe zijn omgeving reageert op zijn thuiskomst. In zes afleveringen wordt Daniel gevolgd tijdens de eerste week na zijn vrijlating, en zien we hoe hij langzaam weer went aan zijn omgeving – en omgekeerd. De schuldvraag zorgt natuurlijk voor een extra dimensie, zowel bij zijn familie als bij de buren die het slachtoffer hebben gekend, en het is net die twijfel die de makers hier tot centraal thema hebben gemaakt. Hoe ga je verder met je leven als je geen zekerheid hebt, als je het verleden niet kunt afsluiten: dat is de hamvraag.

Dat maakt van Rectify een erg trage serie, met veel scènes waarin Daniel de wereld om hem heen opnieuw ontdekt, en gesprekken tussen zijn familieleden of zijn buren over hoe ze zich nu moeten gedragen tegenover de ex-gevangene. Dat meditatieve verteltempo zal geen spek naar ieders bek zijn, maar zorgt er wel voor dat de serie en haar personages onder je huid kruipen, dat je in hun hoofd gaat leven en verstrikt raakt in hun gedachten.

RECTIFY – SEIZOEN 1 ****

dvd / Just

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content