RECHT OP MEER

TIMOTHY OLYPHANT in JUSTIFIED: gruwelijk onderschat.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Als het vierde seizoen van Justified één ding bewijst, dan toch hoe schandalig het is dat deze reeks zo onbekend en onbemind is gebleven.

‘You think this is the first time I had a gun pointed at me?’

‘No… could be your last, though.’

In het gouden tijdperk van de tv-series is Justified de staaf 24-karaatsgoud die op zolder verborgen ligt. De reeks, gebaseerd op het werk van wijlen misdaadgrootmeester Elmore Leonard, behoort tot het allerbeste wat er de laatste jaren te bekijken viel, maar tijdens de Emmy’s of de Golden Globes wordt ze meestal schromelijk over het hoofd gezien, en overal ter wereld moet ze vechten om aandacht en kijkers te verdienen. Ook bij ons: behalve (deels) op Netflix is ze nergens te bekijken, de dvd-releases zijn heel onregelmatig – enkele jaren geleden kwamen op een paar maanden tijd de eerste twee seizoenen uit, nu is seizoen vier verschenen en in september volgt seizoen vijf. Bovendien is de uitzending van de finale (afgelopen april in de VS), in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld Breaking Bad of Mad Men, hier geruisloos gepasseerd.

En dat is eigenlijk schandalig. Justified is niet alleen een serie die even goed is als alle reeksen die wél met de prijzen en de aandacht gaan lopen, ze bezit ook een heel eigen visie en toon – iets wat alleen de écht grote titels kunnen claimen. Beginnen kijken naar een nieuw seizoen van Justified voelt aan als thuiskomen in de wereld van de vingervlugge deputy Raylan Givens (Timothy Olyphant uit Deadwood), de welbespraakte crimineel Boyd Chowder (Walton Goggins uit The Shield) en de andere inwoners van Harlan County, een stadje in de Amerikaanse staat Kentucky. De vinnige dialogen, de onderkoelde personages, de broeierige sfeerschepping, alles zit van bij de start meteen weer zo goed dat je je na vijf minuten alleen maar kunt afvragen waarom Justified niet veel bekender is en veel meer bejubeld wordt. Maar misschien ligt daar wel het antwoord: het lijkt gewoon allemaal zo vanzelfsprekend dat je gemakkelijk over het hoofd ziet hoe briljant de serie is.

De opzet van het vierde seizoen ligt in de lijn van de afgelopen jaargangen, met een centraal misdaadmysterie dat het hele seizoen meegaat (hier over een man die dertig jaar geleden te pletter stortte toen zijn parachute niet werkte) waarrond de kleinere verhalen uit de wekelijkse afleveringen draaien. Er worden weer enkele geweldige personages geïntroduceerd, zoals een rondreizende predikant of de iets te ambitieuze politieagent Bob Sweeney, maar in tegenstelling tot de voorbije seizoenen moet Raylan deze keer niet afrekenen met één welbepaalde vijand. Eigenlijk draaien het mysterie en een groot deel van het vierde seizoen rond de relatie tussen Raylan en zijn vader Arlo (Raymond J. Barry), die een lang crimineel verleden heeft. De verstandhouding tussen de twee was al van bij het begin van Justified moeilijk, maar nu komt alles tot een kookpunt, waardoor Raylan zijn eigen verleden en de keuzes die hij gemaakt heeft onder ogen moet zien. Net door die persoonlijke insteek is het vierde seizoen van Justified het beste tot nu toe.

JUSTIFIED SEIZOEN 4 *****

dvd

Sony Pictures Home Entertainment

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content