Stem af op Stu Bru of MNM en de kans dat u van uw stoelgeprovoceerd wordt, is klein. Deze films herinneren aande tijd dat radio en rebellie nog synoniemen waren.

Good Morning, Vietnam (1987)

Lachen met de paus, Liberace en Oost-Duitsland: Adrian Cronauer deed het. Robin Williams kruipt in de huid van deze dj die in 1965 naar Saigon trok om met zijn dagelijkse radioprogramma de Amerikaanse troepen te entertainen. Het duurde echter niet lang voor zijn gewaagde humor ensongkeuzes de legeroversten tegen de borst stuitten.

A Prairie Home Companion (2006)

Robert Altman bracht in zijn laatste film hulde aan een populaire radioshow waarin humoristische sketches, muzikale bijdrages en verhalende segmenten werden afgewisseld. Meryl Streep en Lily Tomlin duiken op als zingende zusjes, terwijl Woody Harrelson en John C. Reilly de show stelen als komische cowboys.

Private Parts (1997)

Biografische prent over Howard Stern, de ‘ shock jock‘ extraordinaire die door zijn hilarische scheldtirades en uiterst persoonlijke ontboezemingen – de man zweeg zelfs niet over de miskraam van zijn echtgenote – tot de populairste Amerikaanse radiofiguur aller tijden uitgroeide.

Talk Radio (1988)

Tussen Wall Street en Born on the Fourth of July draaide Oliver Stone deze beklemmende analyse van het ‘ talk radio‘-fenomeen. Theaterfiguur Eric Bogosian speelt een ‘ shock jock‘, een radiomaker die zich tegen zijn gesprekspartners en luisteraars zo arrogant opstelt dat hij doodsbedreigingen ontvangt.

Pump up the Volume (1990)

In deze energieke tienerprent speelt Christian Slater een verlegen student dieop zijn eigen piraatzender onder het pseudoniem ‘Hard Harry’ de grofste praat verkoopt en de ruigste plaatjes speelt. Wanneer een van zijn luisteraars zelfmoord pleegt, ontstaat er een ware klopjacht op de opruiende programmamaker.

Radio Days (1987)

In de jaren 30 en 40 – een tijdperk zonder televisie – speelde de radio een belangrijke rol in het leven van Jan Modaal. In een reeks anekdotes typeert Woody Allen zijn familieleden aan de hand van hun favoriete radioshows.

Talk To Me (2007)

Don Cheadle vertolkt in deze biopic Ralph ‘Petey’ Greene, een legendarische dj die zijn vak achter de tralies leerde. Aanvankelijk creëerde hij schokgolven met zijn vulgaire uitlatingen, later groeide hij uit tot een invloedrijke politieke activist.

Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content