RE-FLEX, 2012, PABLO VALBUENA

Kunstenaars gaan per definitie graag tegen de stroom in. Het bewijs is te zien op het gesoigneerde maar niet zo dwarse Mind the System, Find the Gap.

GEZIEN OP MIND THE SYSTEM, FIND THE GAP, Z33, HASSELT, TOT 30/9

Ingenieus, verwarrend, verbluffend: Re-flex van Pablo Valbuena is een architecturale installatie met schuine spiegels. De Spanjaard zette er een paar tegen elkaar in een donkere ruimte, en hop, een duizelingwekkende ‘periscoop’ is een feit. In de spiegelconstructie zie je de vloer metershoog weerspiegeld met een stukje van jezelf erbij, zwevend tegen een inktzwarte hemel. Valbuena kleedde dat in met een dramatisch clair-obscur. De zware duisternis in de zaal en het felle witte licht aan de spiegels leveren een messcherp contrast op, en een ervaring die intenser is dan de doorsnee-kunstbelevenis.

De Spaanse architect-kunstenaar is een van de gasten op het uitvoerige Mind the System, Find the Gap. Zoals de titel al zegt, focust de zomertentoonstelling op ‘gaten’ in het ‘systeem’. Dat zijn economische, politieke, sociale en andere structuren die ons voor anarchie behoeden, maar niet onfeilbaar zijn. Tal van kunstenaars zoeken naar andere manieren van wonen, werken en consumeren. Ze vinden vaak oplossingen op plaatsen waar u en ik niet zoeken – de gaps waarvan sprake – of in handelingen die voor de meeste mensen ietwat bizar zijn. Zo bouwde de Japanner Tadashi Kawamata hokjes om in te wonen op plaatsen die nergens voor dienen. Karl Philips leverde bewoonbare en rijdende reclamedriehoeken aan, en Dora Garcia toont een archief waarin de onaangepaste mens uitvoerig gedocumenteerd wordt.

Mind the System, Find the Gap bestaat overwegend uit mild gestemde bijdragen waaruit een eerlijke belangstelling voor de samenleving spreekt. Analyseren komt eerst, dwarsliggen blijkt een weinig gevolgde optie. Er worden geen pamfletten uitgedeeld, er wordt niet met hoofden van presidenten gevoetbald en er is niemand die tegen een muur of een schutting urineert. Een beetje jammer wel, maar dat iedereen zich netjes aan het protocol houdt schept ook een zekere consistentie. De kunstenaars op Mind the System houden het hoofd koel en pogen zo klaarheid te scheppen in onze door commercie benevelde maatschappij. Een tentoonstelling die iets van de bezoeker vergt, maar ongetwijfeld ook een paar mooie ontdekkingen oplevert.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content