LINE-UP

Raury.

ACHTERGROND

‘I wanted to be great like Michael Jordan or Michael Jackson’, vertelde Raury (18) vorige zomer aan de blog Pigeons and Planes. Hij had er toen net het laatste jaar van de middelbare school opzitten. Geen moment te vroeg: ‘Je kunt een vis niet leren hoe hij in een boom moet klimmen’, klonk het. Goede cijfers halen vond de tiener uit Atlanta verloren tijd: ‘I hated that shit. Toen ik veertien was, besloot ik muziek te maken voor de rest van mijn leven. Hier investeer ik alles in, dit is wie ik ben.’ Raury leerde zichzelf gitaar spelen via YouTube en oefende fanatiek zijn rapkunstjes. ‘Geen enkele 14-jarige jongen vindt het idee om zanger te worden cool, toch niet waar ik vandaan kom’, zei hij in een interview met The Fader. Maar gaandeweg groeide het besef dat er meer is dan zo veel mogelijk lettergrepen in één vers proppen: ‘I’m not just a rapper, I’m an artist. I’m a creator, and I’m gonna do all that shit’. Wat ‘all that shit’ precies betekent, moet de toekomst uitwijzen.

LUISTERVOER

Twee officieel verschenen singles: het bevlogen, gospelachtige God’s Whisper en Cigarette Song, akoestische soulpop waarin vooral het sudderende potentieel opvalt. Vorige maand zette Raury zijn veelzijdigheid in de verf met het gratis album Indigo Child. Wie de plaat wil downloaden, via indigochildproject.com, moet online eerst een spelletje uitspelen. Of surf naar zijn Soundcloudpagina voor een waaier aan demo’s en nieuwe songs.

STATUS

Dat Raury het zelf groots ziet, bewees hij door op zijn achttiende verjaardag persoonlijk Raurfest te organiseren, een minifestival met vrienden en waar hijzelf als headliner optrad. Stadsgenoot en idool André 3000 nam hem onder zijn vleugels en vroeg Raury in het voorprogramma van Outkast aan te treden tijdens hun groots opgezette homecoming show. Hij speelde guerrillashows op straat wanneer Tyler, the Creator moest optreden, ontbeet met Kanye West, zat in de studio met Danger Mouse, nam een track op met SBTRKT en zette zijn krabbel onder een contract met Columbia Records. Hadden we al gezegd dat Raury nog maar achttien is?

INVLOEDEN

‘De mensen met wie ik samenwerk, moeten zo jong mogelijk zijn’, vertelde hij aan The New York Times. ‘Niemand ouder dan 30. Pakweg maximaal 25.’ Raury voelt zich verwant met generatiegenoten als King Krule, Lorde, Chance the Rapper en Travis Scott. ‘The young ones, like me.’ En naast Outkast kijkt hij op naar Kid Cudi, Adele en… Phil Collins. Die jeugd van tegenwoordig!

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content