Een megalomane cokesnuiver volgens de één, een seksistische samenzweringstheoreticus volgens de ander. Oliver Stone hoeft maar zijn mond open te doen of hij creëert controverse. Een greep uit zijn meest cassante uitspraken.

Masturberen met mama

‘Mijn moeder leerde me hoe ik moest masturberen. Seksuele voorlichting aan je kinderen is van levensbelang. In Amerika verstoppen ze zulke zaken in de kast, terwijl men er in Frankrijk heel open over is. Mijn moeder liep naakt rond in het huis. Ze begreep het sanitair des levens en liet mij de gebruiksaanwijzing zien. Het verliep allemaal heel spontaan. Het was niet alsof ze me aanrandde of zo.’ (Stone schrijft het feit dat Amerikanen vaak een probleem met hem hebben toe aan zijn Franse opvoeding.)

Professioneel ontmaagd

‘Haar naam was Robin. Ze had kort, bruin haar en lange benen. Mijn vader hield van modellen en zij had er best één kunnen zijn. Het was een wonderlijke ervaring. Waarschijnlijk kwam ik al na drie seconden. Ze had er zelf ook plezier in. Ik heb zoveel geluk gehad. Stel je voor dat ik mijn eerste seksuele ervaring met een afgesleten, tandeloze vijftigjarige had gehad.’ (Stones vader, een rijke beursmakelaar, riep voor de ontmaagding van zijn zoon de hulp in van een callgirl.)

Ontrouwe Ollie

‘Ik heb nooit geloofd in monogamie. Er zijn tijden geweest dat ik monogaam door het leven ging – ik zou het trouwens nog steeds kunnen – maar ik weet zeker dat het niet werkt. Ik ken mezelf. Ik moet die dingen accepteren – ertegen vechten slorpt te veel energie op. Het Beest duikt soms op en daar valt niets tegen te beginnen.’ (Stone heeft twee echtscheidingen achter de rug en leeft nu samen met zijn derde vrouw.)

Bad boy met goed hart

‘Ik ben niet de braafste jongen in Hollywood. Ik geniet ervan stout te zijn. Het zit gewoon in me. Ik ben ook een beetje dom. Ik heb mensen gekwetst en daar heb ik echt spijt van. Er zijn momenten geweest dat ik gemeen reageerde, maar kwaadaardig ben ik niet. Ik heb ook vriendelijke en goede dingen gedaan.’ (Stone over zijn kwajongensreputatie – een jaar terug werd hij nog gearresteerd voor rijden onder invloed.)

Cocaine in the brain

‘Ik heb me twee jaar met coke bezig gehouden. Het hielp me naar de kloten. Mijn hersencellen rotten weg, dat voelde ik echt gebeuren. Het is een verschrikkelijke drug. Je verliest je haar, je verstand… Geef mij maar het stillere spul. De dingen die je in evenwicht houden. Ik hou van LSD, van peyote en van ayahuasca (een visioenopwekkende plant uit het regenwoud, nvdr.). Maar coke, daar leer je niks van bij. Daarom stopte ik ermee.’ (Bij Stones eerder vermelde arrestatie vond men ook een kleine hoeveelheid marihuana in zijn wagen.)

Ha Ha Hollywood

‘Ik kijk op naar mannen als Robert Mitchum, Marlon Brando en Humphrey Bo-gart – daar kun je zelfs de vroege Mel Gibson aan toevoegen. Dat waren nog echte mannen. Daarna ontstond er een nieuw soort man. Alles is nu ironisch of postironisch. Men maakt grappen over grappen over grappen over films over films over films. Het lijkt wel een spiegelpaleis. Misschien begrijp ik er gewoon niks van. Ik ben een oldtimer in Hollywood.’ (Stone over het Hollywood van vandaag en gisteren – zou hij zijn eigen Natural Born Killers recent nog bekeken hebben?)

Patriot = idiot

‘Patriottisme is je wegsteken achter een vlag. Patriot- tisme is het laatste toevluchtsoord voor presidenten die zelf nooit een oorlog van dichtbij hebben meegemaakt, zoals Nixon, Bush of Johnson. Als Bush naar Vietnam was gegaan, dan had hij nu een totaal andere kijk op het leven. Onze generatie heeft een keerpunt meegemaakt. Na Clinton zijn de Amerikaanse waarden en vrijheden helemaal op hun kop gezet door Bush en zijn regering.’ (Rechts Amerika noemt Oliver Stone graag een landverrader.)

Leve 9/11

‘De revolutie van 11 september was een grote ‘fuck you’ aan de Amerikaanse New World Order-mentaliteit.’ Dat de Palestijnen dansten toen ze hoorden wat er gebeurd was, da’s dezelfde reactie als na de revoltes in Frankrijk en Rusland. De aanval was pure chaos en chaos is energie. Alle grote veranderingen zijn er gekomen door mensen of acties die eerst verkeerd werden begrepen.’ (Nog geen maand na de aanslagen waagde Stone het om elf september eens van een andere kant te bekijken.)

Osama bin lafbek

VROEGERE INTERVIEWS MET OLIVER STONE

Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content