DE BELANGRIJKE (EN MINDER BELANGRIJKE) GEBEURTENISSEN UIT DE SHOWBIZZWEEK IN VRAAG EN ANTWOORD.

1 De Oscarnominaties zijn bekendgemaakt, en zoals u waarschijnlijk al vernomen hebt, lijkt het Britse The King’s Speech de te kloppen film te worden. Het drama over hoe koning George VI in de jaren 30 van zijn stotterprobleem afkwam, werd namelijk niet minder dan twaalf keer genomineerd. Welke is de vorige film die ook zoveel nominaties kreeg?

AThe Curious Case of Benjamin Button (2008)

BGladiator (2000)

CShakespeare in Love (1998)

DSchindler’s List (1993)

EDances with Wolves (1990)

2 Niet alleen The King’s Speech heeft het goed gedaan, ook True Grit, de nieuwe film van de Coenbroers, maakte indruk op de leden van de Academy. De western met onder meer Jeff Bridges haalde tien nominaties binnen, waaronder die voor Beste Film. Nu hoeven de Coens nog niet meteen de champagne koud te zetten, want in het verleden is nog maar zelden een western – nochtans het meest Amerikaanse aller filmgenres – uitgeroepen tot Beste Film. Hoe vaak is dat al gebeurd?

A Eén keer

B Twee keer

C Drie keer

3 Dat Toy Story 3 genomineerd zou worden in de categorie Beste Animatiefilm is niet echt een verrassing. Dat Randy Newman een nominatie zou krijgen voor het liedje dat hij voor de film schreef, We Belong Together, al evenmin, want voor de songsmid is dit al de twintigste keer dat hij kans maakt op een beeldje. Niet slecht, zult u denken, maar dan kent u Randy’s oom en filmcomponist Alfred Newman nog niet. Hoe vaak werd die genomineerd voor een Oscar?

A Dertig keer

B Veertig keer

C Vijfenveertig keer

4 Winter’s Bone is een zeer sterk filmpje, zo kon u onlangs nog lezen in de bioscooprubriek en dat wordt nu bevestigd, want de indieprent werd genomineerd voor Beste Film en Beste Actrice. Wat is er speciaal aan die laatste nominatie?

A Jennifer Lawrence is de enige in de categorie die nooit eerder een nominatie kreeg.

B Jennifer Lawrence is de eerste debutante die als Beste Actrice genomineerd wordt.

C Het is de eerste keer dat de hoofdrolspeelster uit een film die in de VS minder dan één miljoen dollar opbracht, genomineerd wordt.

5 Tot slot: een dag voor de Oscarnominaties worden bekendgemaakt, geven de organisatoren van de Razzie Awards, die de slechtste prestaties van het filmjaar bekronen, hun ‘favorieten’ vrij. Grote kanshebbers op een Razzie zijn The Twilight Saga: Eclipse, Sex & The City 2 én Jessica Alba, die een wel heel dubieuze eer toebedeeld krijgt. Welke?

A De organisatoren riepen speciaal voor haar een nieuwe categorie in het leven.

B Ze is genomineerd voor elke film uit 2010 waarin ze meespeelde.

C Ze krijgt tijdens de uitreiking een prijs voor haar hele carrière.

De antwoorden vindt u op KNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content