QUIZ ME QUICK

ARAM VAN BALLAERT wilde eigenlijk een zangeres voor het titelnummer van QUIZ ME QUICK. 'Uiteindelijk heb ik het zelf ingezongen.'

Zondag 16/12, 21.25 – één

‘Quiz me quick pa-pa-pa-pam.’ De sfeervolle muziek bij Bart De Pauws successerie leidt voortaan een eigen leven: kijkers konden na de vorige aflevering de soundtrack van Aram Van Ballaert al downloaden, en ondertussen is die ook te koop via Bonka Circus, het kersverse label van Klaas Gaublomme en Vincent Kompany.

‘Ik ben bij Quiz Me Quick betrokken geraakt via regisseur Jan Matthys’, legt Van Ballaert uit. De klassiek geschoolde gitarist speelde al met Anton Walgrave, Novastar en CPeX. Deze soundtrack is zijn solodebuut. ‘Jan zag me twee jaar geleden op een klein festival. Hij vond mijn muziek filmisch en liet me het scenario van Quiz Me Quick lezen. Ik hoorde in mijn hoofd meteen themaatjes weerklinken. Zo zijn we eraan begonnen.’

Hoe doe je dat, je eerste soundtrack schrijven?

ARAM VAN BALLAERT: Ik heb het op mijn manier aangepakt. Jan bezorgde mij de vaak zeer poëtische beelden die hij had gemaakt. Terwijl ik die bekeek, zette ik de microfoon open en ik begon te improviseren. Als Jan en Bart De Pauw iets anders wilden, dan begon ik vaak opnieuw. Boeiend aan de beelden was dat elk personage, elke verhaallijn een eigen tempo heeft, en daar kon ik mee spelen.

Bart De Pauw is zelf een notoir soundtrackfreak. Hoe verliep die samenwerking?

VAN BALLAERT: Ik heb een heuse masterclass filmmuziek gekregen! Ik nam zijn suggesties vaak ter harte, maar probeerde Bart ook te overtuigen als ik het anders zag. Het was trouwens Barts idee om Elvis Presleys Kiss Me Quick te bewerken voor de titelsong. Als een man dat nummer brengt, dreigt nogal vlug de parodie, vond ik. Daarom liet ik het inzingen door een zangeres. Maar twee dagen voor de definitieve afwerking vroeg Bart me om het toch eens met een man te proberen, omdat quizzen toch voornamelijk een mannelijke aangelegenheid is. Te elfder ure heb ik het nummer zelf ingezongen. En het resultaat beviel Bart.

Quiz Me Quick straalt warmte en nostalgie uit. Heb je dat ook nagestreefd in de muziek?

VAN BALLAERT: Ja, dat is zo gegroeid. Daarom ook heb ik veel live met instrumenten opgenomen. Met een strijkkwartet, pianist en percussionist in de studio maar ook bij mij thuis op de muziekzolder, waar ik een heel pak snaarinstrumenten heb. Soms gebruikte ik elektronica, zoals de EBow, waarmee je een gitaar als strijkers kunt doen klinken. Of iets experimenteler: voor de achtervolging in het bos heb ik een microfoon rond mijn nek gehangen en maakte ik geluiden door op mijn borst te kloppen.

Kennen we jou ook niet als Dave de Peuter, drummer bij de Clement Peerens Explosition?

VAN BALLAERT:(lacht) Ik heb het er altijd moeilijk mee gehad mij tot één ding te beperken. Ik ken Hugo Matthysen al een jaar of tien, en toen hij een vervanger voor Bart Peeters als CPeX-drummer zocht, belde hij mij. Ik heb toen nog Barts drumstel geleend, want ik had er zelf geen. Ik werk ook mee aan de muziek van Zingaburia(kinderserie van Matthysen, nvdr.) Mijn projecten lijken elkaar altijd te overlappen, samenwerkingen groeien ook organisch. Dat vind ik de leukste manier van werken.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content