The Anonymous Mis en het hiphopcollectief Postmen drijven steeds verder weg van hun eiland ‘Hollandse belofte’. Hun nieuwe album ‘Era’ (uit bij Warner) is misschien de grote sprong voorwaarts.

1 ‘Long Time’ is met die zware gitaren het buitenbeentje op ‘Era’. Een nogal vreemde keuze als eerste single.

We kozen dat nummer omdat het de perfecte rentree is voor ons: we zijn er nooit vies van geweest om verschillende stijlen aan te pakken en bovendien vertellen we met die song dat het inderdaad lang geleden was dat we nog eens van ons lieten horen.

2 Met al het succes van Postmen, hoe lang kun je je nog met recht en rede Anonymous Mis noemen?

Anonymous Mis of Shy Rollarock zijn geen echte pseudoniemen, maar veeleer tag names. Mis staat voor Misstory. Mijn echte naam is, hmm, Raymond. Toen we graffiti op muren spoten, waren Shy en Mis onze namen. Meer zit daar niet achter.

3 Ironisch genoeg scoorden jullie pas echt met ‘De Bom’, een cover van Doe Maar! Nijpt dat?

We waren een van de vele bands op een tribute-cd van Doe Maar en dat werd ineens ons grootste succes. En dan hoor je mensen op de voorste rij roepen: ‘Speel De Bom!’ Maar ach, ik ga dan niet zeuren – het kan voor ons een impuls zijn om onze eigen songs nóg beter te brengen.

4 Jullie gebruiken liever instrumenten dan de gebruikelijke samples. Willen jullie niet stiekem méér betekenen dan de modale rapper?

Nee, we blijven bescheiden. We merkten wel in het begin dat samples ons te veel limiteerden. Die techniek stond ook nog in de kinderschoenen toen we begonnen. Nu kan iedereen gemakkelijk met samplers werken, maar toen leek een echte band een beter idee; een groep heeft nu eenmaal meer fantasie dan een samplemachine.

5 Jullie putten in het begin inspiratie uit het rastageloof. Is dat de belangrijkste boodschap in de Postzak?

Op ons debuut wilden we die positieve rastaboodschap uitdragen, nu putten we heel wat meer inspiratie uit de realiteit: niet alleen de grote sociale thema’s, maar ook de problemen uit ons kleine universum. Ik heb geen zin om de hele tijd politieke meningen te ventileren, of om me te lang in de artiestenwereld op te sluiten. Je moet je grenzen verleggen.

6 ‘Not A Day’ is heel introspectief. Je hebt je nooit eerder zo blootgegeven.

Dat nummer is inderdaad heel persoonlijk. Het eerste couplet gaat over mijn vrienden, het tweede over mijn oom. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan hen denk. Dat is inderdaad allemaal erg privé, maar ik vind dat ik daarover moet zingen, omdat heel wat mensen hetzelfde voelen, en zo’n song dus veel voor hen kan betekenen.

7 De duizend stemmen die jullie songs meezingen, zijn niet zo belangrijk, zei je ooit, maar wel de mensen die kracht putten uit de songs en een briefje schrijven. Is dat niet heel bescheiden?

(lacht) Natuurlijk doet applaus ons wel iets. Maar als je hoort dat een meisje dat in het ziekenhuis lag, enkel in de operatiekamer wou als ze haar Postmen-T-shirt mocht dragen, dan is dat belangrijker. Of je nu wil of niet, iemand die zich kan optillen aan jouw liedjes, jouw teksten, dat gaat veel dieper.

8 De Nederlandse hiphop bestaat momenteel vooral uit kwaaie MC’s. Kun je je als overtuigd pacifist vinden in de schuimbekkende teksten van Def P. of Raymzter?

Muziek moet iets leuks zijn – voor ons toch. Ik snap wel dat een Raymzter op de barricades gaat staan. Als zelfs politici het bij ons hebben over ‘die kutmarokkanen’, dan kun je als jonge Marokkaan met een stem en een brok gezond verstand toch niet gewoon doen van: ach ja, ’t is toch klote voor die jongeren, hè. Néé, dan laat je van je horen.

9 Op de nieuwe website beloven jullie ‘Postmen gear’. Wat hebben al die hiphoppers toch met een eigen kledinglijn? Gaan jullie nu een nieuwe herenstijl introduceren?

Kon dat maar! Nee, we zijn P. Diddy niet; we zijn enkel van plan om ons gamma merchandising wat uit te breiden. We hebben vier jaar lang dezelfde Postmen T-shirts verkocht, we willen nu ook sweaters en zo aan de man brengen. Het is een kwestie van verdienste, nu de platenverkoop niet meer zo denderend is. En op die manier kunnen we de fans ook tevredenstellen.

10 Slotvraagje: in de clip voor ‘Everything’ gooit je vriendin Anouk een foto van jullie als koppel aan diggelen. Het zijn mijn zaken niet, maar zou je geen lief vriendinnetje zoeken?

Ik denk dat je haar clip gewoon niet hebt begrepen. (lacht) Ze zingt toch ‘You mean everything to me’ en ‘The best is still to come for us’. Het verhaal gaat over mij en ons zoontje, en hoe het met haar zou gaan als wij zouden wegvallen uit haar leven (ze belandt in een psychiatrische instelling; gva). Ik voel me dus behoorlijk goed, dank je wel. (lacht) l

door Gunter Van Assche

‘Ik heb geen zin om de hele tijd politieke meningen te ventileren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content