Haar debuut-cd ‘Read my lips’ bombardeerde de Britse Sophie Ellis-Bextor (23) tot ‘queen of disco noir’. Op 17 februari concerteert de ‘Murder on the dancefloor’ diva in de Ancienne Belgique.

1 Wat mogen we live verwachten? Ik hoorde dat er een krukje klaarstaat voor als je moe bent.

Ga weg, zeg, ik ben geen granny! Ik weet het, ik krijg vaak de kritiek dat mijn optredens te statisch zijn. Mijn muziek lokt mensen de dansvloer op, maar daarom ga ik zelf nog geen cheesy dansers opvoeren. Bowie en Blondie brachten toch ook pop zonder de lachjes en danspasjes van een S Club 7?

2 Wat is het laatste goede concert dat je hebt gezien?

Brian Wilson, dat was absoluut superbe. Zijn songs zijn ook zo goed dat het moeilijk is om ze slecht te brengen. Pure magie.

3 De muziek van The Beach Boys gaat dus al zeker mee op de tourbus. Wat nog?

Oh my god, wel zo’n tachtig cd’s die absoluut mee moeten! The Jackson Five, Basement Jaxx, Daft Punk, Fiona Apple, Pulp, Blur, The Streets… Ik kan niet zonder mijn muziek. Mensen denken dat ik een clubber ben door mijn songs en mijn hit Groovejet (if this ain’t love), maar ik ben eerder opgegroeid met Blur en Oasis en Pulp.

4 Ik had meer eighties-namen verwacht. Je cd zwelgt in de eighties-invloeden.

Ik bén een eighties-fan, hoor. Maar het is meer dan dat. Ik hou van een strakke productie, zoals bij veel eighties-bands, of zoals bij Daft Punk nu. Giet daarbovenop een snuif Britse over the top en je krijgt al snel een sound à la Human League.

5 Over de eighties gesproken. Is je beltoon nog steeds de Dallas-tune?

I wish! Ik heb een nieuwe gsm en die heeft nog geen beltoon. De laatste was Do ya think I’m sexy. Vond ik ook wel gepast. (lacht)

6 Voor je cd werkte je samen met Gregg Alexander en Blur-bassist Alex James. Maar wat is er gebeurd met de vijf nummers die je met Moby maakte?

(zucht) Mensen denken dat als je een week met Moby samenwerkt, je meteen vijf klassiekers schrijft. Niet dus. Maar één nummer heeft het gehaald: Is it any wonder. Met Gregg Alexander heb ik zelfs meer dan 25 nummers opgenomen, maar opnieuw: de songs hebben zichzelf gekozen.

7 Klopt het dat je, vóór Kylie hem koos, de perfecte popsong ‘Can’t Get You Out Of My Head’ hebt geweigerd?

Nee. Dat is verzonnen. En het is trouwens niet de perfecte popsong. Dat is Micky van Toni Basil uit, ik denk 1980. Briljant refrein, heel toegankelijk en met massa’s sex-appeal. Toni heeft me veel geleerd over adult pop: dat je al wat geleefd moet hebben voor je iets geloofwaardig kunt zingen.

8 ‘Ik ben liever succesvol dan beroemd’, zeg je. Maar als French en Saunders je parodiëren, dan hoor je toch bij het celeb-circus?

Ik ben niet vies van roem en ik vind het geweldig dat ik veel fans heb, maar wat betekent dat? Ik heb dingen gemaakt die ik veel beter vond dan sommige van mijn huidige songs en die niet succesvol waren. Succesvol betekent nog niet beter. Het enige wat ik uit dit succes wil halen, is dat ik een volgende plaat kan maken. Trouwens, mijn moeder was tv-presentatrice en mijn vader tv-producer, dus van mediahype en VIP-feestjes lig ik niet wakker. Een surreëel pretpark, meer is dat niet. Om eens goed mee te lachen!

9 Als ‘diva of cool’, welke arties- tes vind jij stijlvol?

Debbie Harry. PJ Harvey. Björk. Omdat ze hun imago accentueren en zo de muziek een stijl geven die een extensie is van henzelf. Die vrouwen kennen hun sterke punten en buiten die uit. Björk is geen klassieke schoonheid, maar alles wat ze aanraakt, verandert in iets esthetisch. Dát is stijl.

10 Tijdens een recent optreden met zijn band The Shaves zei je vriend en manager Andy: ‘De volgende song sla ik over, want die gaat over mijn vriendin die stript in de Rose and Crown en haar moeder is vanavond mee.’ Is Sophie stijlvol maar stout?

God yeah, for my own sanity! De tekst is trouwens veel explicieter dan over strippen, dus ja, mijn moeder hoort dat beter niet. Niet dat ik er zelf van zou blozen. (lacht) Ach, mensen kennen me nog niet half en gelukkig maar: als je me na één plaat al helemaal zou kennen, zou dat vreselijk saai zijn. (lacht) l

door Ineke Van Nieuwenhove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content