URBANUS SPEELT ZEVEN WEKEN ZICHZELF IN DE SITCOM URBAIN (elke VR. vanaf 18/3 – 20.10 EéN), NAAST CHRIS LOMME en MICHAëL PAS. DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 In ‘Het Geslacht De Pauw’ spelen vrij onbekende acteurs mee, zodat het realistischer lijkt. Werkte jij met bekende acteurs om duidelijk te maken dat het hier om fictie draait?

O ja. Zeker toen we al redelijk ver in de scenariofase zaten en Bart De Pauw ineens op het scherm kwam met een gelijkaardige serie. Een flinke streep door onze rekening. Ik volg Het Geslacht De Pauw trouwens nog altijd, mijn vingers gekruist dat hun afleveringen anders aflopen dan de onze (lacht).

2 In de eerste aflevering hoor je ‘Hittentit’ constant als beltoon. Handige product placement.

Ach jong, ik ben al járen geen hippie meer. Kom op met die cash! (lacht) Nee, we zochten naar een beltoon die niet direct verouderd zou klinken.

3 Een van je favoriete sitcoms is ‘Seinfeld’. Daarin schitteren de nevenpersonages vaak méér dan Jerry, de hoofdrolspeler.

Ja, en daarom valt Urbain dus helemaal niet met Seinfeld te vergelijken. (lacht) Hoewel… In sommige afleveringen kan je wel zien dat ik een grote fan ben. Ook wij doen de meest overdreven dingen met banaliteiten – the sky is the limit. De kunst is om iets volkomen belachelijks met heel realistische zaken te paren, dan krijg je een hilarische spanning. Een vuile vlek op iemands broek die in een gijzeling ont-aardt, bijvoorbeeld.

4 Je producent noemde de serie een terugkeer naar ‘Hector’, een succes van twintig jaar geleden.

Dan had hij het vooral over de warme humor van Hector, die ook in Urbain zit. Maar er zijn genoeg verschillen, hoor. Ik speel dit keer geen volwassen weeskindje met een visbokaal op zijn rug. (lacht)

5 Je koos bewust een exclusiviteitscontract van amper één jaar. Het lijkt wel of het allemaal niet meer zo nodig hoeft.

Het hoeft al niet meer sinds ‘Bakske vol met stro’. Ik kan elke deal sluiten met de klink in mijn handen. Ik had nu pas weer zin om een tv-opdracht aan te nemen. Mijn laatste grote wapenfeit was Genoeg Gelachen, Nu Humor en dat werd opgenomen in een afschuwelijk klein pralinedoostheaterken. Urbain hebben we gelukkig op locatie opgenomen.

6 In ‘Koko Flanel’ werd een scène met Jan Decleir geschrapt. Volgens hem ‘omdat ze te goéd was’.

Ik weet niet waarom Jan dat gezegd heeft, want het is nooit onze bedoeling geweest om een scène zó slecht te brengen dat het weer grappig zou worden. Ook bij Urbain niet. Wat wel klopt, is dat ‘kill your darlings’ niet aan mij besteed is, ook niet in mijn montage. Mijn grappen zijn mijn kinderen en ik zou vechten om elke grap in de serie of een film te krijgen.

7 De film die je samen met Chris Van den Durpel en Jacques Vermeire ging maken, belandde in het vriesvak. Was er te weinig plaats op één Vlaams scherm voor drie komieken?

Er was alleszins geen ego-probleem. Ik vind het nog altijd een leuk idee en ik ben overtuigd dat het zou marcheren. Maar we hebben het alledrie te druk om een leeg vakske in onze agenda te vinden.

8 Je kondigde vijf jaar terug aan dat een nieuwe generatie humoristen jou tot een watje zouden degraderen. Al een opvolger gevonden?

Wim Helsen vind ik heel grappig: die komt op met een onnozel mutske, en vertelt anekdotes die hij zo lang uitspint tot hij je begint te ergeren, waarop je dan toch de slappe lach krijgt. Dat deed ik in het begin ook op het podium. Het wordt trouwens de hoogste tijd dat een islam-komiek opstaat: ‘Mohammetteken is geboren in een bakske vol couscous’ of zo.

9 Marco Roelofs van punkgroep De Heideroosjes, noemde jou ‘het ultieme Heideroosje’: ‘Ze lachen met hem, maar hij lacht laatst.’ Telt de schlemiel Urbanus glimlachend zijn geld?

Er wordt wel eens beweerd dat ik twee miljoen euro op de bank zou hebben staan, maar je mag niet vergeten dat ik er al minstens vier aan de belastingen heb betaald. (lacht) Ik vind het ook nogal gevaarlijk als zulke miljonairslijsten verschijnen: als dat een of andere lul op slechte ideeën brengt… En dan zijn ze verontwaardigd dat ik een wapen in huis heb.

10 Zei je daarom: ‘Als je je zwakheden toont, maken mensen misbruik van je’? Dat klonk veel minder grappig dan we van je gewend zijn.

Ach, ik ben al weer lang vergeten waarom ik dat zei. Af en toe gebruik ik humor als schild, maar het is zeker geen dekmantel om te verbergen dat ik een heel ongelukkige mens ben. Ik zet mezelf gewoon graag voor schut op het scherm of op de planken. Het masker van een huilende clown past mij helemaal niet. l

Gunter Van Assche

‘HET IS TIJD VOOR EEN ISLAM-KOMIEK: ‘MOHAMMETTEKEN IS GEBOREN IN EEN BAKSKE VOL COUSCOUS’.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content