Tine Embrechts speelt mee in ‘Aangesproken, de as en de boter’, een theaterproductie van Lampe, die nog tot en met zaterdag 8 maart te zien is.

Voor informatie over de tournee kan u terecht bij Thassos op tel. 03-235 04 90.

1 Wie gaat er schuil achter de naam Lampe?

Lampe is één persoon: Pieter De Buysser, die het stuk heeft geschreven en het ook regisseert. Pieter is filosoof van opleiding, maar schrijft theaterstukken. Het is het vierde of vijfde stuk dat hij maakt onder de naam Lampe. Op het Kortfilmfestival in Leuven werd ook een film van hem getoond: De Intrede.

2 Hoe ben jij bij hem beland?

Pieter wou Sien Eggers en mij voor een stuk dat hij nog zou schrijven. Toen hij het ons vroeg, had hij nog niets klaar. We hebben het stuk pas de afgelopen maanden in handen gekregen. Het was dus een beetje een sprong in het duister. Aangesproken, de as en de boter gaat over drie vrouwen van drie verschillende generaties, die elkaar tegen het lijf lopen op straat op een verloren moment, op een willekeurige dag. Ze komen alle drie uit een diep dal, maar kruipen er langzaam maar zeker uit en groeien naar elkaar toe.

3 Is het een grappig stuk?

In het begin dachten Sien en ik dat we het vooral met het nodige ontzag en serieux moesten behandelen, maar Pieter vindt het plezant als we het minder zwaar maken – hij vindt het zelf een beetje jammer dat mensen zijn stukken soms erg verheven en poëtisch vinden.

4 Je hebt weinig nodig om je te laten gaan op een podium, volgens je Stan-collega Natalie Broods.

(lacht) Ja, dat kan. Ik ben iemand die heel veel doet en dan later soms gas moet terugnemen. Salut Les Filles, het stuk dat ik met Natalie deed, was heel fijn, omdat zij mijn tegenpool is. Zij is een stuk ingetogener dan ik, en dat bewonder ik ook.

5 Waarom zijn er zo weinig grappige vrouwen in België?

Ik krijg die vraag dikwijls omdat ik een van de weinigen ben die dat op televisie tonen. De vraag zou daarom beter zijn ‘Waarom zijn er zo weinig grappige vrouwen te zien?’. Ik kan alleen maar zeggen dat ik met humor opgegroeid ben: De Kakkewieten zijn een groep vrienden die al sinds hun tiende samen zijn. Humor is een belangrijk, zelfs onmisbaar deel van mijn leven.

6 Welke vrouw vind je grappig op televisie?

Karlijn Silleghem. Bij de opnames van Nefast voor de feestvreugde deed ze me over de grond rollen van het lachen. Voor de rest schiet er me niet meteen iemand te binnen, maar dat komt omdat ik heel weinig televisie kijk. Vroeger vond ik Thea bijzonder grappig in Theo & Thea.

7 Hoe zit het met je muzikale bezigheden?

Ik ben gisteren nog een nummer gaan inzingen dat ik geschreven heb voor de nieuwe cd van El Tattoo del Tigre, die in het voorjaar verschijnt. Verder wil ik er ook met mijn broer nog eens invliegen. In december hebben we een single uitgebracht met Zushi. Er is vraag voor optredens, alleen is er in het komende anderhalf jaar geen periode te vinden waarin we alle drie vrij zijn. Jammer, want het is een beetje mijn droom om daar weer mee bezig te zijn. Verder hebben we met de Kakkewieten ook musicalplannen voor volgend jaar.

8 Wat vind je het leukste waar je tot nu toe aan meegewerkt hebt?

Ik ben heel blij dat ik Bart Peeters en Hugo Matthysen heb ontmoet. Ik ben fan van het eerste uur van hun humor – alles wat ik met hen kan doen, vind ik fantastisch. We zitten op dezelfde golflengte. Maar ik ben ook heel blij dat ik de mensen van Stan ontmoet heb.

9 Welke mensen inspireren je?

Ik heb gemerkt dat hoe beter ik mensen leer kennen, hoe meer ze me inspireren. Ik kende Pieter De Buysser niet zo goed, maar nu ik gesprekken met hem heb gehad, begin ik zijn wereld te ontdekken. Mensen inspireren me bijna nooit meteen. Er moet wat tijd over gaan.

10 Naar welke kunstenaar kijk je op?

Jeff Buckley. Ik ben een paar jaar ongelooflijk ondersteboven geweest van hem. Ik heb een paar optredens van hem gezien. Ik heb zonder te bewegen met open mond naar het podium staan staren. Ik ken geen schilderij, beeld, lied of kunstwerk dat zoveel bij me losgemaakt heeft. l

door Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content