Stany Crets praat vanaf 17 december leuke reclamefilmpjes en bizarre televisie aan elkaar in ‘Meneer Crets kijkt tv’ op Kanaaltwee. Daarnaast zien we hem binnenkort ook op VTM in ‘Sketch-a-gogo’, aan de zijde van spitsbroeder Peter Van den Begin.

1 In het verleden hebben nogal wat Vlaamse presentatoren zich aan het becommentariëren van grappige filmpjes verbrand. Wat voor voorzorgsmaatregelen neem jij?

Ik ben serieus gewapend: zo schrijf ik zelf mijn teksten en voel ik niet de tomeloze drang om grappiger te willen zijn dan de filmpjes. Ik hoef ook alles niet even geestig te vinden. Als er net iets te veel pipi-kaka en blote borsten zijn, mag ik dat ook laten merken.

2 Je speelde zelf ooit in een reclamefilmpje voor chips. In Nederland had Marco Borsato die rol: hij waande zich ambassadeur van dat merk en benadrukte zelfs in interviews hoe lekker hij die chips vond.

Mijnheer Borsato heeft wellicht een ander contract onder de neus gekregen dan ik (lacht). Ik had op voorhand duidelijk gemaakt dat ik mijn gezicht niet op het product wou of promotie wou voeren. Ik hoef niet zo nodig met zoute chips geassocieerd te worden.

3 Met Peter Van den Begin breng je binnenkort ‘Sketch-a-gogo’ op VTM, dat een eerbetoon aan Gaston en Leo zou zijn.

Eerbetoon is een groot woord: als Ramon en Theo leiden we de shows in en uit. Parodie is meer op zijn plaats. We willen zo goed mogelijk op Gaston en Leo lijken: zo gaan we de typische flauwiteiten niet uit de weg. Maar mensen die Gaston en Leo helemààl niet grappig vonden, kunnen voor hetzelfde geld wél lachen om ons.

4 ‘Debby&Nancy’ was ook zo: die talkshow versmolt twee niveaus.

Er was een publiek dat kwam voor de grappen en de BV’s, en anderen om Peter en mij het vernis van de showbizz te zien afkrabben. We willen telkens van beide walletjes eten, absoluut (lacht). Sketch-a-gogo neigt eerder naar een verbrede versie van de Fast Show.

5 De tweede serie van ‘Raf&Ronny’ was een stuk scherper dan de eerste, en toen wilde het publiek niet zomaar mee. Ben je bereid tot toegevingen?

Om programma’s te mogen maken, moet je wat je doet natuurlijk kunnen rechtvaardigen bij je bazen. In Raf&Ronny 2 evolueerden we veel te snel naar hardere humor: daardoor lieten we heel wat kijkers achter.

6 In de VTM-serie ‘Matroesjka’s’ speel je straks een politie-inspecteur. Ook weer met Peter binnen handbereik.

Het lijkt erop dat we onafscheidelijk zijn. Maar wij hebben niets met de keuze van de makers te zien: in de serie delen we trouwens geen enkele scène. Maar als duo hebben we natuurlijk wel iets – we kennen mekaar al zo lang dat we automatisch op elkaar kunnen inspelen.

7 En ondertussen blijf je ook voor theater werken. Je schreef de tekst voor de theaterthriller ‘Muchacho’s’. Een vrij revolutionair stuk, omdat het in Mechelse huiskamers wordt opgevoerd.

We zijn overboekt met dat stuk! Nu, de Mechelaars krijgen de voorstelling dan ook gratis aan huis, en als je bedenkt dat mensen verongelukken terwijl ze naar gratis snoepjes graaien tijdens de Tour de France… (lacht) Het initiatief werkt wel drempelverlagend voor een uitgebreider publiek en zo is dat een goede kans voor het theater.

8 ‘De Standaard’ noemde je ooit de ‘dwarsligger van het theater’. Waarom?

Ik voel me geen dwarsligger. Het theater is een wereldje met eigen waarden en regels, dat afhankelijk is van een kleine minderheid. En ik trek me geen fluit aan van hen (lacht). Het probleem is dat je aan de ene kant ’t Echt Antwaarps Theater hebt en daartegenover het experimentele, hyperindividualistisch theater: daartussen is er te weinig van betekenis. En dat gat kun je dichten met stukken die een breed publiek boeien.

9 Dirk Roofthooft drukte iedereen op het hart dat zijn aandeel als Lambik in de verfilming van ‘De Duistere Diamant’ eenmalig zal zijn. Wat jij, als Jerommeke?

Je neemt jezelf zo serieus als je zelf wilt, hè. Het is het goed recht van Dirk Roofthooft om liever ernstigere rollen te spelen. Maar als ik zeg dat ik me nooit zo heb geamuseerd op de set als toen ik Kabouter Snot speelde in de Kabouter Plop-film, berust dat op een grond van waarheid: de andere helft van de waarheid is natuurlijk dat ik tegenstanders lekker kan stangen met zo’n uitspraak.

10 Focus Knack is samen met Radio 1 op zoek naar de beste Belgische songs aller tijden. Welke nummers wil jij horen tijdens ‘100 op 1’?

Instant Street van dEUS mag er zeker in en Daydream van The Wallace Collection of Flip Kowlier met Welgemeende. En verder nog iets van Gorki en Admiral Freebee: het fantastische Mediterranean Sea bijvoorbeeld!

door GUNTER VAN ASSCHE

‘Je neemt jezelf zo serieus als je zelf wilt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content