Flip Kowlier bracht samen met onder meer Joost Zweegers en Bart Peeters voor de eregalerij van Radio 2 een muzikale hulde aan Will Tura. Te beluisteren op zondag 16/11 tussen 13.00 en 16.00 in ‘Viva Vlaanderen’ op Radio 2.

1 Dit is na ‘Turalura’ al de tweede keer dat hedendaagse groepen Will Tura eren. Wat is zijn belang voor rockmuzikanten?

Ik denk dat het muzikale belang van Will Tura vroeger groter was dan nu. Ik ben een groot fan van Tura’s oudere werk: de songs die hij in de jaren zestig en zeventig schreef, zaten alleen al qua productie fantastisch in elkaar. Luister maar naar Arme Joe: daar zit een geluid in dat pure Wu-Tang Clan had kunnen zijn! Ik zal een ouder nummer brengen: Als de zomer weer voorbij zal zijn, hoewel mijn absolute favoriet Het Kan Niet Zijn is.

2 Will Tura vergeleek zijn carrière ooit met die van Clint Eastwood: die werd eerst ook niet serieus genomen in zijn spaghettiwesterns. ’t Hof van Commerce verdacht men er ook van een grap te zijn.

Velen vonden dat West-Vlaams een leuke gimmick, en nu zijn er nog stééds mensen die denken dat we één grote grap zijn. Maar als je zingt of rapt in het West-Vlaams klinkt wat je zegt gewoon veel straffer. Rap moet per definitie wat vuil klinken.

3 In jouw werk komen, net als bij Will Tura, verschillende genres samen. Maar wat laat je onder geen beding binnen?

Ik denk niet dat ik mezelf restricties hoéf op te leggen – als ik een bepaald genre niet goed vind, hou ik me er niet mee bezig. Ik heb bijvoorbeeld een ongelooflijke hekel aan nu-metal. Verder denk ik daar niet zo intens of bewust bij na: ik speel gewoon een riffke dat ik goed vind klinken en als dat dan beïnvloed blijkt door polka, dan is dat maar zo.

4 Je broer Chris schreef op zijn webstek: ‘W. Degieter mag voor mijn part door het leven gaan zonder ballen’. Dat is toch de echte naam van Willy Sommers? Heb jij even weinig voeling met het schlagergenre?

Ik ben ook niet bepaald een fan van de bekende Vlaamse hitmuziek, maar dat neemt niet weg dat ik er wel in kan komen dat Wim Soutaers’ single succes heeft. Vraag en aanbod, hè. Geen slecht woord over Idool trouwens: ik heb zelf aangeboden om twee nummers te schrijven voor Brahims plaat.

5 Je hebt ook meegewerkt aan een Brel-tribuutplaat. Moet je nu niet eigenlijk vooral met de opvolger van ‘Ocharme ik’ bezig zijn?

Ik ben het beu – het is te zeggen: nu heb ik er minder zin in dan ooit. Ik werk niet graag lang in de studio. Fysiek kan ik bovendien slecht tegen luide muziek. (lacht) Op een podium kan ik dat gemakkelijk aan, maar nu hoor ik drie à vier uur aan één stuk door heel luide muziek. Let wel: ik ben tevreden over de plaat, maar het gebeurt dat ik die hele opnameprocedure plots niet meer plezant vind.

6 ‘Ocharme ik’ was vrij intiem. Zal deze plaat automatisch up-tempo- klinken na je manische tour?

Er zullen inderdaad méér up-tempo- nummers opstaan. Ik vind wel dat een plaat gerust iets meer intimistisch mag klinken, omdat je een plaat op je gemak afspeelt. Maar zelfs als ik in een theaterzaal speel, vind ik dat er genoeg moet gebeuren op het podium om iedereen er de hele tijd bij te betrekken.

7 Tijdens een concert zag ik hoe Mauro jou ‘Tomorrow Never Knows’ van de Beatles aanleerde, in zes minuten. Dat klonk zo goed dat het niet geïmproviseerd leek.

Néé, dat was echt niet voorbereid! Ik heb het geluk met een wreed goede band te kunnen spelen. Op de nieuwe plaat zal trouwens voor het eerst een nummer staan dat ik samen met Pieter en Karel (contrabassist en drummer) schreef.

8 ‘Dikkenekke’ zou eigenlijk op je soloplaat verschenen zijn, maar stond toch op ‘Rocky VII’ van ’t Hof. Wat bepaalt zo’n keuze?

Eerst zouden er op Ocharme ik enkele hiphopnummers naast de popnummers gestaan hebben. Ik weet op voorhand vrij goed of ik iets schrijf voor mezelf of voor ’t Hof. Ik schrijf over het algemeen ook veel minder persoonlijke teksten samen met Serge (Buysse, gva).

9 Klopt het dat het rapgroepje Morsdood de song ‘Zonder Totetrekkerie’ heel persoonlijk opnam?

Ja, een van die hiphoppers ging bij DJ 4T4 klagen dat ik moest stoppen met hen te dissen. (lacht) Dat nummer gaat echt over niemand speciaal. Ik weet niet waarom ze zich persoonlijk geviseerd voelden.

10 Je komt steevast later dan de anderen aan op concerten. Bijgeloof of sterallures?

(lacht) Geen van beiden. Soms ben ik intens bezig met iets en verlies ik het uur uit het oog. En belangrijker: ik woon nog niet zo lang in een huis waar ik me ongelooflijk op mijn gemak voel. Ik bedoel maar: het is er zelfs plezant om te douchen! Dus moet ik meer moeite doen om me los te rukken van thuis.

door GUNTER VAN ASSCHE

‘Er zijn nog steeds mensen die denken dat het West-Vlaams een gimmick is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content