Tom Lenaerts start zaterdag met een nieuw seizoen van ‘De Pappenheimers’, de onderhoudende quiz die in het voorjaar een onverwacht groot succes werd (vanaf 6/12 – 20.35 TV1).

1 Is er iets veranderd aan de formule van ‘De Pappenheimers’?

Aan de formule helemaal niks. De kleur van de kokers is wel veranderd, van groen naar rood. Een onderzoek van Censydiam heeft uitgewezen dat dat een invloed heeft op de emoties van de deelnemers. Het maakt mannen competitiever en vrouwen hitsig. Nee, niet opschrijven! In alle ernst. De kleur is veranderd omdat het groen een beetje vloekte op tv. En we hebben dit wel heel goedkoop kunnen oplossen: we hebben de binnenkant van de kokers gewoon aan de buitenkant gestoken. Nee, nu echt ernstig. De belangrijkste vernieuwing is dat het programma nu op zaterdagavond komt in plaats van op zondagavond. En we hebben een reeks nieuwe gezichten geselecteerd, en daar zitten heel wat ongelooflijke verrassingen tussen. We verklappen nog niks.

2 Zoek je een bepaald profiel van deelnemers?

We hebben dit seizoen resoluut gekozen voor meer vrouwen. Er zaten vorig jaar naar onze mening veel te weinig vrouwen in de panels. Tel dat dus ook maar op bij de belangrijke verschillen met het vorige seizoen. We hebben wat aan positieve discriminatie gedaan. En uit de opnames blijkt dat de vrouwen heel goede quizkandidaten zijn, dat kan ik nu al bevestigen.

3 Bij wijze van vraag over jouw pappenheimers: wat is je lievelingsspelprogramma?

Het programma Superstars op de Nederlandse tv, uit de jaren zeventig en tachtig, was super. Het programma speelde topsporters tegen elkaar uit, en was gebaseerd op ‘de sterkste man ter wereld’. Je kon er een Formule-1 rijder als Niki Lauda zien uitkomen tegen een polsstokspringer. Onvergetelijke tv. Maar qua spelformule is de Vlaamse Bachelor ook een voltreffer.

4 Mocht jij deelnemen aan ‘De Pappenheimers’, zou je dan winnen?

Ik denk dat ik de antwoorden op alle vragen zou weten. Maar eigenlijk kan ik daar niet echt objectief op antwoorden. We vinden zelf alle vragen uit met drie personen in onze kernredactie, dus alle vragen komen uit onze actieve al dan niet passieve kennis. Ik moet wel zeggen dat we veel van elkaar leren. Maar ik denk dat ik heel goed zou scoren, ja.

5 En wie zou er dan mogen presenteren?

Ik zou het een eer vinden als Herman Van Molle dat zou doen. Ik ben een trouwe fan van alle programma’s van Van Molle. Niet specifiek om de programmaformules, maar puur voor de stijl van de man zelf. Herman straalt iets uit dat van elk van zijn programma’s een plezier maakt om naar te kijken.

6 En als ultieme test: waar komt de uitdrukking van ‘pappenheimers’ eigenlijk vandaan?

In een Duits toneelstuk roept een generaal, als een cavalerie genaamd ‘pappenheimers’ hem komt redden uit een benarde situatie: ‘Daran erkenn’ ich meine Pappenheimer!’ Het staat voor een groep mensen waar je op kunt rekenen. Je ziet dat ik voorbereid ben!

7 De quiz is heel Vlaams. De vragen zijn eigenlijk niet exporteerbaar naar Nederland.

Inderdaad. Als je hier niet bent opgegroeid, is het onmogelijk om de antwoorden te weten. En eigenlijk zijn bijna alle programma’s van Woestijnvis sterk gericht op de Vlaamse leefwereld. Maar een van de nieuwe afleveringen is wel een Zuid-Afrikaanse ‘special’. Wist je dat metro in het Zuid-Afrikaans ‘moltrein’ is? En dat de taal niet ‘Zuid-Afrikaans’ maar ‘Afrikaans’ heet?

8 Werk je ondertussen aan andere projecten?

Ik schrijf momenteel een fictieserie. Allemaal nog behoorlijk geheim en in de startfase, heel ‘hush hush’.

9 Ben je betrokken bij het nieuwe project van Bart De Pauw?

Niet officieel, maar eigenlijk werkt hier op Woestijnvis iedereen een beetje met iedereen. In onze spreekwoordelijke wandelgang vang je vroeg of laat alles op.

10 Met Radio 1 stelt Focus Knack de top 100 van ‘Beste Belgische nummers aller tijden’ samen. Wat is jouw favoriete Belgische song aller tijden?

Yet I know van Jimmy Frey, een meeslepend en feestelijk nummer. ‘(Zingt:) ‘Yèèèèt I know, I know, there’s no one else for me!’ Niet omdat het camp zou zijn. Ik maak nooit een onderscheid tussen camp en geen camp. Het is gewoon wereldklasse! Het is trouwens een cover van een nummer van Charles Aznavour, Et pourtant, een van mijn andere helden. Jimmy Freys versie is van 1980, dus jeugdsentiment speelt hier wel een rol. Satelliet Suzy van Noordkaap staat ook in mijn lijstje van absolute favorieten. De meeste songs van Stijn Meuris vind ik trouwens heel goed. Ik kan moeilijk beslissen wat nu mijn definitieve favoriet zou zijn. Doen jullie maar.

door OLIVIER BRAET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content