Nadat ‘Je t’adore’ wekenlang door het hoofd van zowat alle Vlamingen heeft gespookt, mag Kate Ryan het nu ook in Athene waarmaken. Misschien kan de Kempense schone exact twintig jaar na Sandra Kim het Eurovisiesongfestival nog eens naar België halen (Halve finale donderdag 18/5 – 21.00 één, finale zaterdag 20/5).

1 Heel Vlaanderen heeft het erover: gaat de kniezwengel mee naar Athene?

Wel, we zijn er nog altijd niet helemaal uit. De kans bestaat dat hij eruit vliegt, maar ik zou hem het liefst houden. Ik denk dat veel mensen het spijtig zouden vinden: het is ook wel een beetje een Eurovisie-gimmick. Maar veel hangt af van mijn jurk. Ik heb een hoge split, maar ik moet mijn been natuurlijk wel genoeg kunnen heffen.

2 Waarom ben je eigenlijk van outfit veranderd? Het VRT-stijlteam was uiteindelijk toch tevreden.

Voor Eurovisie mag het wat overdreven zijn: kitsch werkt daar. Ik vind niet dat ik daar dan in mijn broekske moet gaan staan. Het is zeker niet enkel omdat de traditie het wil. Het past wel bij het nummer: wat romantisch, levendig, kleurrijk… en ik vind het leuk om eens zo’n chique jurk aan te trekken. Voor de rest mag ik er weinig over zeggen. Het moet een verrassing blijven.

3 Heb je nog gesleuteld aan je act?

Ja, ik neem andere dansers mee. Allemaal mannen, om nog meer op te vallen – bij de VRT zeiden ze toch dat dat zou werken. Ook de dans zelf is veranderd. Het podium in Athene is dertien meter lang, veel groter dan in de Eurosong-studio, en dan kunnen we moeilijk even op elkaar geplakt staan als in de voorronde. Tja, alles moet kloppen.

4 Hoe hoog schat je je eigen kansen?

Ik ben nu niet met winnen bezig, eerst de halve finale. In de polls sta ik in de top 3, maar daar durf ik me niet op vast te pinnen. Xandee stond voor de repetities ook hoog genoteerd en is uiteindelijk voorlaatste geeindigd. Ik hoop vooral bij de eerste 6 te zijn, dan mag België volgend jaar meteen door. Ik geloof wel in mezelf én in mijn nummer.

5 Er is ook veel te doen geweest rond de subsidie die je gekregen hebt…

Amai, amai. Vooral de eerste week is dat nogal een hetze geweest. Ik durfde zelfs niet meer naar de winkel omdat ik het gevoel had dat iedereen me scheef bekeek en dacht: ‘Zie haar, die is van ons geld eten aan ’t kopen.’ Ik heb dan maar een hele week zitten verhongeren. ( lacht)

6 Zie je het songfestival dan als een zaak van staatsbelang?

Tuurlijk! Ik voel me een ambassadrice van België, zeker nu met die 60.000 euro subsidie. Ik heb echt wel schrik om wat verkeerd te doen: dan kunnen al die mensen zeggen dat die dure promotournee voor niets is geweest. Ook al weet ik dat die wél zin heeft gehad.

7 ‘Je t’ adore’ staat ondertussen toch al op 1 in de homo top 100. Hoop je op stemmen uit die hoek?

Ik ben daar in ieder geval wel trots op, ja. Ik steek Natalia en Abba voorbij, dat is toch niet niks. Mijn papa heeft al 18 jaar een vriend en ik ben nu ook ambassadrice voor de Eurogames 2007. Ik heb altijd veel respect gekregen van de gay scène en eigenlijk is Eurovisie voor 95 % een gay-gebeuren. Die weten hoe ze moeten feesten.

8 Zou je normaal vol spanning voor de televisie zitten én kritisch punten geven?

Zeker. Het is bij mij een echte traditie om samen met vrienden te kijken, al is het er de laatste twee jaar niet van gekomen omdat ik zelf de baan op was. Ik vind het wel minder leuk als Wallonië ons land mag vertegenwoordigen, dan heb ik er minder een band mee. Maar als Vlaanderen aan de beurt is, zit ik aan mijn tv gekluisterd.

9 Waarom heeft Eurovisie na 50 jaar nog altijd zoveel succes, denk je?

De kitsch, de show… het heeft toch iets. Eurovisie heeft een eigen stijl van muziek en entertainment ontwikkeld, heel anders dan de Amerikaanse. De Abba-stijl noemen ze dat ook wel. Ook mijn nummer wordt beschouwd als ’typisch Eurovisie’. Al is het niet speciaal daarvoor geschreven.

10 Wat is jouw favoriete Eurovisienummer aller tijden?

Ik blijf J’aime la vie goed vinden. Misschien ook wel omdat ik het vroeger geplaybackt heb – ik heb dat zelfs nog ergens op video. Ik ben Sandra Kim tegengekomen op de luchthaven voor ik op promotournee vertrok en ze vroeg me om haar asjeblieft te verlossen van nog eens twintig jaar J’aime la vie. Het wordt inderdaad tijd dat iemand de fakkel overneemt. l

DOOR BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content