Na de proloog eind vorig jaar gaat ‘Boer zkt. vrouw’ nu echt van start. DINA TERSAGO mag 13 weken lang op zoek naar de ideale partner voor tien alleenstaande boeren. (maandag 15/3 – 21.10) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 ‘Boer zkt. Vrouw’ is géén datingprogramma zoals we het kennen, drukte je ons al op het hart. Wat is het wél?

We maken het verschil doordat we elementen uit het documentairegenre gebruiken. We volgen de boeren op hun parcours om een vrouw te vinden, zonder ze uit hun natuurlijke omgeving weg te plukken. In een programma als The Bachelor zitten de kandidaten in een, zeg maar, fictieve setting. Boer zkt. Vrouw staat veel dichter bij de realiteit.

2 Levert het echte leven niet vaak saaie televisie op?

Alles is zoals in het dagelijkse leven. Natuurlijk sturen we een beetje, zodat de kijker een leuk verhaal krijgt, maar niets wordt in scène gezet. Ik blijf meer aan de zijlijn staan, als vertrouwenspersoon op wie de boeren een beroep doen als ze advies nodig hebben.

3 Jullie willen een positieve sfeer rond de landbouw optrekken. Krijgen de boeren een hip pakje aan?

We willen weg van het clichébeeld dat je al zo vaak op tv zag. Geen Boer Charels dus, maar échte landbouwers: ondernemende mensen die een bedrijf runnen. Dat vrij veel boeren vrijgezel zijn, komt ook door het beeld van de boerenstiel: hun beroep schrikt vrouwen af.

4 Hebben jullie de vrouwen die zich na het introductieprogramma hebben aangediend, eerst gescreend?

We merkten dat die vrouwen zich niét wanhopig aan een strohalm proberen vast te houden. Velen hadden al enkele watertjes doorzwommen, anderen waren weer heel jong, maar hun motivatie leek steeds puur. Dit is ook geen programma waar je aan meedoet om bekendheid te vergaren. De vrouwen die schreven, wilden vaak back to nature: de rust van het platteland sprak hen erg aan.

5 In de oorspronkelijke Britse versie, ‘The Farmer Wants A Wife’, vond uiteindelijk zelfs de minst populaire boer een vrouw. Hoe groot is de kans op succes in het kleine Vlaanderen?

Het is een vreselijk cliché, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit. We gingen in eerste instantie af op de meest overtuigende brieven. Als we tien vrouwen per boer vonden met wie het kon klikken, was dat al veel waard. De Britse ploeg kon zich ook meer permitteren omdat ze een jaar hadden om de mensen te volgen. Wij moesten het op kortere tijd zien te rooien.

6 Je hoort bij het vers bloed van VTM. Wat maakte die zender voor jou zo aantrekkelijk?

Het enthousiasme dat hier heerst. Dat is onder andere te danken aan Jan Verheyen. Die stelde me voor om dit programma te presenteren. Eerlijk gezegd stond ik eerst niet te springen om toe te happen, maar Jan trok me over de streep: hij liet me kijken naar de Britse versie en ik was verkocht.

7 Is er een programma in het datinggenre dat je goed vindt?

Ik gebruik het woord ‘dating’ liever niet in dit verband, maar The Farmer Wants A Wife is voor mij de enige en absolute top. Ik houd niet erg van de meeste datingprogramma’s, maar dat was sympathieke en toffe televisie. Het kreeg dan ook terecht een BAFTA-nominatie (maar moest het afleggen tegen ‘Faking It’, bij ons ‘Witte Raven’; gva).

8 ‘Was ik maar pedagoge geworden; nu hang ik de clown uit’, zei je eens. Maak je dat goed met dit programma?

(lacht) Ik denk niet dat ik ooit echt de clown uithing, maar dit programma is alvast een mooi alibi om anderen te helpen. Ik meen oprecht dat ik voor élke boer een partner wil vinden. Het klinkt melig, maar ik was altijd al erg sociaal: ik was vroeger het meisje dat de wereld ging verbeteren! Daarom ben ik ook pedagogie gaan studeren.

9 Je doet ook vrijwilligerswerk voor geweldslachtoffers. Er is dus weinig veranderd.

Ik ben officieel de meter van de organisatie Pandora: ik ben dus eigenlijk meer het gezicht van die organisatie. Maar het ligt me wel na aan het hart. Pandora verleent steun aan slachtoffers van incest, verkrachting of mishandeling, via een telefooncentrale die altijd gratis bereikbaar is.

10 Goedele Liekens, je mentor en ook een Vrouw met een Missie, maakte haar studies af na haar missverkiezing, jij niet. Nooit spijt gehad?

Neen, hoewel ik soms een dubbel gevoel heb: af en toe wou ik dat ik mijn diploma toch had, alleen al voor mijn eigen trots. Moeilijk om te zeggen waar ik op dit moment dan zou staan, natuurlijk. Maar de jaren ervaring bij VRT én VTM zou ik ongetwijfeld wél hebben moeten missen. l

Gunter Van Assche

‘IK WAS VROEGER AL HET MEISJE DAT DE WERELD ZOU VERBETEREN, EN NU WIL IK OPRECHT VOOR ELKE BOER EEN PARTNER VINDEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content