De Nederlands-Marokkaanse rapper Raymtzer, eigenlijk Raymond Renssen, haalt inspiratie uit zijn semi-crimineel verleden, dat hij nog niet zo lang geleden vaarwel zei. Hij zorgde ook al voor commotie met de single ‘Kutmarokkanen??!’. op 7 april komt Zijn debuut ‘Rayalistisch’ uit (Virgin).

1 Je vader verliet je als kleuter, hiphop leerde je kennen via een tante, je rapt dat je Almere Stad wil verlaten, en enige controverse is je niet onbekend. Het lijkt wel Eminem!

Echt? Ik vind Eminem een ontzettend goede artiest, maar persoonlijk heb ik meer affiniteit met de muziek en teksten van Public Enemy.

2 Over tien jaar wil je kunnen zeggen dat je aan de basis lag van een nieuwe hiphopstroming. Behoorlijk ambitieus baasje.

Die uitspraak was een beetje over the top, maar er is wel iets van aan. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen idee over hiphop, maar ik wil aantonen dat je met rappen meer kan dan enkel wat opscheppen over bitches, wagens en dure juwelen. Mijn teksten gaan over de realiteit.

3 Bij de uitreiking van de Nederlandse muziekprijzen de Edisons werd je gepasseerd. Is dat erg, als je weet dat René Froger en Marco Borsato er wel één wonnen?

(lacht) Ik til er niet zo zwaar aan. Ach, je maakt geen muziek om prijzen te winnen, hè. Ik schrijf mijn teksten omdat ik het nodig heb; ik observeer en registreer wat er rond mij gebeurt. Dat trekt me ook aan in James Brown of Isaac Hayes.

4 Je werd ooit ‘de Johnny Jordaan van de hiphop’ genoemd. Zie je jezelf als ‘de Barometer van de Straat’?

Mensen moeten zich kunnen identificeren met wat ik te vertellen heb. De zaken waarover ik rap, zijn vaak alledaags: werk, liefde, problemen op de aardbol. Zolang je het over het leven hebt, kan iedereen zich erin terugvinden. André Hazes deed dat ook, en voor mij is dat interessanter dan wat een geldmachine als K3 te vertellen heeft.

5 Onze excuses voor K3. Maar er is toch één smet op je politiek correcte blazoen: je vindt dat je vriendin moet koken. Ik zie boze feministen in een dichte toekomst.

Hey, misschien komen die nu ook wel naar de concerten! (lacht) Ik bedoelde daar zeker niet mee dat vrouwen het best aan het fornuis staan. Dat ik niet wil koken, gaat enkel over de verhouding tussen mijn vriendin en mijzelf.

6 Rappers doen vaak aan nogal onnozele imagebuilding. Jij draagt Ralph Lauren. Niet bepaald ‘street’, hè?

Daarom doe ik het ook! Het is een reactie op rappers die zichzelf gedwongen voelen om Fubu, Sean John of Hilfiger te dragen om serieus te worden genomen. Het is me eigenlijk eender; ik zou evengoed een pyjama dragen als ik me daarmee zou kunnen afzetten tegen die enggeestigheid.

7 Je verbond je naam aan twee Nederlandse politieke tv-programma’s. Heb je zo’n platform nodig?

Het leek me gewoon leuk om te doen. Als ze me vragen om op een trouwfeest op te treden, doe ik dat óók. En het was een interessante uitdaging: elke keer moest ik de samenvatting rappen van wat er gezegd was.

8 Je collega’s van Def Rhymz vind je ‘net apies kijken’. Welk probleem heb je met de rappers bij wie het om lol te doen is?

Het kan me weinig schelen als je je broek naar beneden wil trekken op een podium, maar je moet zoiets dan niet verkopen als hiphop. Zo’n groep is daar een regelrechte aanfluiting van.

9 Je hebt lak aan de term Nederhop. Nogal lullig als je daar zelf bij wordt onderverdeeld.

De muziek die ik maak, is hiphop. Nederhop bestáát niet. Kijk: kickboksen komt uit Thailand. Als ik zou kickboksen, noem je dat dan Nederboksen? Kom zeg. Muziek wordt in veel verschillende vakjes ondergebracht, maar voor mij bestaat er enkel goeie muziek en slechte muziek. Net zoals je goeie mensen en klootzakken hebt. Nou, van de klootzakken blijf je zo ver mogelijk weg.

10 Je maakte heisa tijdens een rouwstoet voor Pim Fortuyn. Na wat knip-en-plakwerk verscheen je echter, schijnbaar als sympathisant, tussen de huilende massa.

Dat is weer een bewijs van hoe de media manipuleren. Bij Barend & Van Dorp (een Nederlands politiek praatprogramma, nvdr.) heb ik iets soortgelijks meegemaakt: Winnie De Jong van deConservatieven.nl nam naast de camera’s heel andere standpunten in dan toen ze begonnen te rollen. Of ik daar paranoïde van word? Je zou wel van zo’n dolle circusact – het lijkt soms wel The Matrix!

door Gunter Van Assche

‘Nederhop bestaat niet. Ik maak gewoon hiphop.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content