PROGRAMMA VAN 12 TOT 18 MAART. BERT EMBRECHTS, HET BASSENDE WOELWATER VAN ‘DE LAATSTE SHOW’, GAAT OP TOURNEE MET HET NIEUWE WERELD ORKEST EN MET ‘Het groote leven’. DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 Het Nieuwe Wereld Orkest is het populairste item op Radio 1. Hoe verklaar je dat succes?

Dat ligt aan de formule. We voorzien elke week liedjes die in het collectieve geheugen liggen van een nieuwe tekst die volledig inspeelt op de realiteit van die dag. Daar komt nooit sleet op, ook omdat de teksten telkens hilarisch zijn.

2 Patrick De Witte roemde ‘De Nieuwe Wereld’ als een van de laatste bastionen van de vrije scherts- en meningsuiting. Tot hij onlangs zelf werd aangevallen op een van zijn scherpe teksten.

Ik heb zijn column (over stalinisme en het Vlaams Belang; nvdr.) niet gehoord, maar ik denk niet dat je te ver kunt gaan in de songteksten die wij zingen. Zélf heb ik me nog nooit gewaagd aan satirische teksten voor het Nieuwe Wereld Orkest; dat laat ik maar al te graag over aan mensen die daar kaas van hebben gegeten.

3 Jij speelt met een Medusa-basgitaar, ook wel de ‘hiphugger bas’ genoemd. Klopt het wat Meshell Ndegeocello ooit zei: ‘Je speelt maar zo goed als je bent in bed’?

Ik wil haar graag gelijk geven, maar mijn vriendin is beter geplaatst om daar een antwoord op te geven. Lage bastonen zorgen wel voor zulke diepe sensuele trillingen dat je in een soort trance kan raken.

4 Je speelt ook in De Laatste Showband: staat het zweet je niet in de handen als je met bekende artiesten moet spelen?

Misschien is het spelplezier niet van ons gezicht af te lezen omdat we zo geconcentreerd moeten zijn, maar we amuseren ons wel degelijk met die opnames. Voor de gastmuzikant is zo’n sessie trouwens even moeilijk als voor ons.

5 Ik las dat je ervan droomt om te jammen met Maceo Parker, een van je voorbeelden. Is die al niet eens in ‘De Laatste Show’ geweest?

Zwijg stil! Hij heeft toen ook met de Band meegespeeld, maar ik was er niet bij omdat ik met Raymond van het Groenewoud door Azië toerde – als excuus kan dat tellen natuurlijk. Het toffe aan De Laatste Show is dat je de werkwijze van grote artiesten op korte tijd leert kennen. Jammer genoeg vrees ik dat pakweg Prince De Laatste Show aan zich laat voorbijgaan. (lacht)

6 Sommige artiesten schijnen ettertjes te zijn.

Ik was er niet bij, maar het schijnt dat Chris Isaak een eikel was. Als iemand me tegenvalt, is dat omdat het hem niet kan schelen hoe we zijn song brengen. Ik heb liever dat een muzikant aanwijzingen geeft. Eén grappige situatie was met Johan Stolz (van Concerto voor jou, Natasja; nvdr.). Die was bloednerveus en panikeerde omdat hij niet wist naar welke camera te kijken. Heel sympathiek en aandoenlijk.

7 Je bent altijd door muziek verteerd geweest. Hoe komt het dan dat je pas op je twintigste naar de jazzstudio bent gegaan?

Ik heb eerst twee kandidaturen Pol&Soc gedaan, onder invloed van mijn vader. Die was prof aan de universiteit, dus zijn wij thuis opgegroeid met heel wat uniefverhalen. Ik kwam bovendien van de Steinerschool en ik wilde wel eens be-wijzen dat het cliché niet klopte dat Steiner-studenten geen unief aankunnen.

8 Je speelt in de zeskoppige gelegenheidsband Cinématix. In de schaduw van je jongere broertje Pieter dan nog wel.

Ik voel de nood niet om zelf volop in de schijnwerpers te staan, als je dat bedoelt, en ik heb al helemaal niet het gevoel dat ik mijn kleine broertje moet begeleiden. We spelen trouwens ook samen met onze zus Tine (van onder meer Het Peulengaleis; nvdr.) in een groep. Misschien zullen we zelfs een plaat opnemen.

9 Vanaf volgende week toer je samen met Kristien Hemmerechts en Joke van Leeuwen met de literaire voorstelling ‘Het Groote Leven’. Heb je moeite om te focussen?

Absoluut, en dat zit een beetje in de familie: we zijn alledrie met duizend dingen bezig. Om met ons groepje te repeteren, moeten we echt onze agenda’s op elkaar afstemmen. Ik kijk wel op naar bands die alleen met hun eigen ding bezig zijn en zo tot knappe resultaten komen. Dat is eigenlijk ook wel een droom van me.

10 Zul je dan nog verder werken als componist van filmmuziek? Je zei ooit gelukkig te zijn als je iets nieuws kan componeren, of je eigen muziek mag uitvoeren.

Dat lijkt inderdaad een handicap voor een sessiemuzikant. (lacht) Maar ik haal evenveel plezier uit De Laatste Show als tijdens het componeren. Als ik een van die zaken ooit vrijwillig opgeef, dan mogen ze mij gek verklaren.l

Gunter Van Assche

‘IK VOEL DE NOOD NIET OM ZELF VOLOP IN DE SCHIJNWERPERS TE STAAN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content