Bruggeling Hans Vermeersch is de zanger van Lemon. De groep brengt op 22 april het debuutalbum ‘Magnetic’ uit.

1. Een aantal nummers is al op single verschenen. Had je niet voldoende goede nieuwe liedjes?

We zijn geen veelschrijvers, en bovendien zijn we heel kritisch. We laten liedjes graag rijpen. Als je ze na verloop van tijd uit de kast haalt, kan je er beter over oordelen.

2. Steven Van Havere, drummer van Arid en al sinds het begin van Lemon stuwende kracht, is de producer van het album. Wat zou de groep zijn zonder hem?

Zonder Steven zaten we nog altijd in ons repetitiehok. Als beginnende groep heb je iemand nodig die overtuigd is van je talent en die de wegen en mensen kent om de volgende stap te zetten. Die rol wordt hoe langer hoe meer overgenomen door collega-artiesten, omdat platenfirma’s veel minder tijd uittrekken voor begeleiding.

3. Van welke vergelijking krijg je het op je heupen?

Iemand zei dat Clear heel erg op The Smiths lijkt. Ik doe mijn best om de gelijkenis te horen, maar het lukt me niet. Maar als je ruzie wil, zeg dan tegen Tom Barbier, onze gitarist/toetsenist, dat we op Coldplay gelijken. Ons album heet Magnetic, naar een liedje dat de plaat niet heeft gehaald, omdat het eigenlijk precies is wat Coldplay in Yellow doet. Alleen was het al geschreven toen er van Coldplay nog geen sprake was. Maar als we dat nu op de plaat zetten, zegt iedereen dat het gepikt is.

4. Waarin verschilt Lemon van andere groepen?

Wij besteden heel veel aandacht aan de liedjes zelf. Minder aan imago of experiment. Laat heel het budget maar naar de plaat gaan, in plaats van naar een clip. Je muzikaal onderscheiden is moeilijk. Alles is al eens gedaan. We hebben niet de pretentie te zeggen dat we grensverleggend zijn.

5. Op je website staat een uitgebreide lijst met favoriete groepen, van Jeff Buckley en Sigur Rós tot Queens Of The Stone Age. Wat bindt al die artiesten?

Melancholie. Die zoek ik vaak op in muziek, in welk genre ook. Ik heb veel moeite om vrolijke nummers te schrijven. Toch kan ik ook genieten van pure popmuziek. Das Pop is een fantastische groep. Ik vergelijk ze met Jellyfish. Perfecte popsongs zonder randje.

6. In tijden van crisis heeft EMI jullie getekend. Hoe trots ben je daarop?

Voor ons blijft het wonderlijk dat mensen zo in ons geloven, ook bij EMI. We maken muziek die staat of valt met een bepaalde sound. Die is complex, maar met de steun van een grote platenfirma kan je meer tijd en geld uittrekken om die sound te optimaliseren.

7. Lemon heeft vorig jaar, nog voor er een cd was, al op enkele grote festivals gespeeld. Deze zomer kan je moeilijk met minder tevreden zijn?

Uiteraard waren we bijzonder blij dat we op die festivals stonden, maar daardoor hebben we ook weinig kunnen spelen. Organisatoren eisen dat je gedurende een bepaalde periode voor hun festival nergens anders speelt. Dat ze zoiets voor grote artiesten eisen, begrijp ik wel. Maar voor Lemon?! Alleen: als beginnend groepje laat je een aanbieding van een groot zomerfestival natuurlijk niet liggen.

8. Je bent vrij timide. Moet je op het podium worden geduwd?

Helemaal niet. Ik heb weinig zenuwen als ik moet spelen. Mijn enige zorg dan is dat het goed klinkt. We zijn vijf realistische jongens. We houden elkaar klein, en zorgen ervoor dat niemand begint te zweven.

9. Je stem kan alle kanten uit. Is dat aangeboren of heb je je stinkende best gedaan bij een kolonie zangleraren?

Het zat er altijd al in. Als kind moest ik in de zangles altijd voorzingen. Ik heb wel drie jaar klassieke zangles gevolgd. Je techniek verbetert dan wel, maar de lesgevers hebben geen aandacht voor aspecten die in popmuziek belangrijk zijn, zoals frasering. Onze drummer heeft me daarop gewezen, aan de hand van de zangtechniek van Jeff Buckley.

10. Hoop je ooit van muziek te kunnen leven?

Natuurlijk. Ik ben nu in loopbaanonderbreking zodat ik me volledig voor deze plaat kan geven. Maar wat er ook gebeurt, we zullen altijd muziek maken. Ik voel me niet te min om elke zaterdag in een klein donker jeugdhuis te spelen. Integendeel, dat maakt ons scherper als groep.

door Eddy Hendrix

‘Laat heel het budget maar naar de plaat gaan, in plaats van naar een videoclip.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content