IS ER NA DE TSUNAMI, AIDS EN KOM OP TEGEN KANKER PLAATS VOOR EEN BENEFIETSHOW VOOR NóG EEN RAMP? GOEDELE LIEKENS EN BEN CRABBé VINDEN VAN WEL, EN SLAAN DE HANDEN IN MEKAAR OM VAN ‘HOOP’ (‘HELP ONS OVERWINTEREN IN PAKISTAN’) EEN SUCCES TE MAKEN. (WOE 21/12 – 21.20 ééN EN VTM)

1 Wat voor benefietshow wordt het? Een ingetogen programma of een waar iedereen met pluimen in zijn gat rondloopt?

Ik ben de meest geschikte persoon om het laatste te doen, natuurlijk (lacht). Maar toen ze me voorstelden om de presentatie te doen, was mijn eerste reactie eigenlijk om te weigeren: ik kán geen wervelende show maken van een benefiet zoals Bart Peeters of Koen Wauters dat kunnen. Ik stemde pas in toen bleek dat HOOP meer op een talkshow zou lijken. De enige stelregel is dat het ab-so-luut geen bleitprogramma mag worden.

2 Kan je zélf al die emoties wel aan? Op het scherm lijk je telkens lichtjes te sterven als je over ellende spreekt.

Mijn ogen worden inderdaad snel vochtig. Ik verplaats me waarschijnlijk net iets te makkelijk in anderen. Maar ik wil mezelf niet afsluiten van andermans verdriet. Ik kom nu net uit Birma, waar ik twaalf dagen bij vluchtelingen was die op de loop zijn voor etnische zuiveringen. Dat weegt zwaar, maar ik ben ervan overtuigd dat zoals Churchill al zei : ‘you earn a living by what you get, but you make a life by what you give’. Daar leef ik voor.

3 De benefietshow ‘HOOP’ duurt één uur. Zijn jullie bang dat de kijker de benefietshows beu wordt?

Het was een jaar vol rampen, en Tsunami 12-12 was een gigantische show. HOOP moest dus wel ingetogener, om geen ‘zoveelste benefiet in de rij’ te worden. En een dansje en een optreden heb je al bij de Miss België-verkiezing (lacht).

4 Mag Wim Oosterlinck de benefietsingle ‘Kippensoep Voor Iedereen’ komen zingen op de commerciële omroep?

Ik heb die single nog niet gehoord, maar ik vind Wim supergrappig. Alleen jammer dat Pakistani’s eigenlijk voor het grootste deel vegetariërs zijn. Misschien kan een kippenbouillonneke nog net door de beugel (lacht). Ik kende zijn ‘kippensoep’-hype al, want op het einde van Recht van Antwoord heb ik dat woord onlangs nog speciaal voor hem uitgesproken.

5 Je zou erg onder de indruk van hem geweest zijn.

Wim is echt een heel betrokken mens. Hij is ooit bij de kindsoldaten in Oeganda geweest, nog voor ik ernaartoe ging. Hij probeert iets te veranderen in de wereld en gebruikt zijn macht als presentator.

6 Er was eerst kritiek op dit benefiet omdat er daklozen in Brussel zijn die óók doodvriezen.

Ach, er is niéts gemakkelijker dan kritiek geven. Dat blijkt vaker een uitvlucht om geen poot uit te steken. Het is toch niet omdat je de sukkelaars in Pakistan helpt, dat je de daklozen in dit land laat verrotten?

7 Hoe is het eigenlijk met de vrijgevigheid van de Vlaming?

Ik heb wel de indruk dat Vlaanderen hulpvaardig is. Na een uitzending Sterke Vrouwen vroegen veel mensen of ze een kindje in Oeganda financieel konden adopteren. We hoeven dus nog niet cynisch te worden.

8 Naast tv-benefieten, wat was volgens jou de opmerkelijkste trend op televisie in 2005?

De belangrijkste trend is dat ik er ben achtergekomen dat ik zonder tv kan. Ik leefde in Birma twee weken zonder televisie, en dat was een zalige belevenis. Dat toont toch de nietigheid van het medium aan.

9 ‘Het Vaginaboek’ was met bijna 2000 exemplaren het bestverkopende Belgische boek over seksualiteit op de Boekenbeurs. Doet je dat iets?

Mijn kinderen hebben voor het eerst gezien hoe een rij mensen stond aan te schuiven om een handtekening te krijgen. Verderop stond bij de mensen van Spring een nog grotere rij, dus kregen ze voor het eerst het idee dat mama bijna zo goddelijk is als Spring. Een vreemde ervaring (lacht).

10 Je riep vrouwen op om hun vagina een andere naam te geven. Eerlijk: klinkt ‘egeltje met een open rug’ écht zoveel mooier?

Correctie: ik roep niemand op om haar vagina anders te noemen. Ik wil het gewoon luchtiger inkleden zodat het meer bon ton wordt om erover te spreken. Als je goed kijkt, zie je dat de titel zelfs in kleinere letters staat dan mijn eigen naam: blijkbaar is het woord vagina nog steeds taboe. Ik denk niet dat iemand een troetelnaampje moét bedenken voor haar vagina, maar misschien hoop ik gewoon dat er binnenkort geen akelige stilte volgt op dat woord. l

DOOR GUNTER VAN ASSCHE

‘Het is toch niet omdat je de sukkelaars in Pakistan helpt, dat je de daklozen in dit land laat verrotten?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content