HANS OTTEN PRESENTEERT NOG VIJF AFLEVERINGEN LANG DE HARDE AFVALLINGSRACE VAN DE MIDDENSTAND: ‘SUCCES IN 100 DAGEN’ (ELKE DI – 21.30 VT4). DOOR GUNTER VAN ASSCHE

PROGRAMMA VAN 5 TOT 11 februari

1 ‘Succes in 100 Dagen’ wil zelfstandigen aanmoedigen, maar werkt het niet eerder ontradend? Sommigen gaan keihard op hun bek.

We proberen vooral de realiteit weer te geven. Als meer dan de helft van alle handelszaken na een tijd op de fles gaat, moeten we ons niet verstoppen achter vals optimisme. Maar demotiverend is het programma zeker niet. Iedere fout die wij tonen op het scherm, is een signaal aan alle zelfstandigen: don’t try this at home.

2 Neemt je sarcastische alter ego Commissaris O niet af en toe de overhand, als je een volslagen idioot voorstel op je bureau krijgt?

Mijn meest sarcastische opmerking was er één over een koelschotel uit Vietnam, die wel héél erg op een landmijn leek. Maar het is niet aan mij om er nog een schep bovenop te doen. Er passeerden een aantal gekke ideeën de revue, maar als presentator heb ik een ondergeschikte rol.

3 De zeven voorstellen zitten allemaal in de horeca-sfeer. Echt spannende handeltjes zijn dat niet, of wel?

Het idee moest in drie maanden te realiseren zijn; dan kom je al vrij snel uit op de meer bescheiden horeca-plannen. In Engeland zijn ze daar ook consequent voor gegaan met My Restaurant Rules. Maar ik vind die handelszaken erg verscheiden en spannend. Stel je voor: iemand wil een frituur ombouwen tot een grot met aquaria vol haaien. Dat is toch even camp als briljant?

4 Je noemde jezelf ooit een geboren commerçant. Geef jij goede raad?

Hmm, dat beeld zal ik dan toch even moeten bijstellen. Ik zou zelfs een kledingzaak kunnen kelderen: ik ben de typische ‘Uw gat is echt véél te dik in deze rok’-verkoper (lacht). In de humaniora heb ik wel ooit een handeltje gehad in kaarsen. Ik was commercieel directeur, en moest iedereen die kaarsen onder zachte dwang aansmeren. Die waren trouwens levensgevaarlijk: ik vrees dat we onze kopers toen stuk voor stuk hebben uitgerookt.

5 Een oplichter noemen ze zo iemand, dacht ik.

Ik denk dat ik inderdaad een geboren zwendelaar ben (lacht). Het klopt wel dat je ook in de tv-sector een beetje commercieel instinct moet hebben. Je moet jezelf op z’n minst kunnen aanprijzen, om werk te krijgen. Maar voor echt advies kun je beter niet bij mij aankloppen.

6 Begeleid jij geen jong talent bij VT4, zoals Jo Depoorter bij VTM?

‘Begeleiding’ klinkt nogal zwaar: ik coach VT4-presentatoren zoals Ilse Demeulemeester, die recht van het omroephokje naar een eigen programma gaan (The Bachelor; nvdr. ). Zulke coaching moet je trouwens met een korreltje zout nemen. Bij VTM hadden ze bijvoorbeeld de gekke gewoonte om alle presentatoren naar Jo Depoorter te sturen. Op één middag (lacht).

7 Je stapte nu precies een jaar geleden over naar VT4. Ik dacht dat radio je grootste prioriteit bleef.

Het blijft mijn eerste liefde, maar jammer genoeg heb ik er geen tijd meer voor: de radio die ik wil maken, is op zich al een voltijdse job. Bovendien sta ik twee jaar onder exclusief contract bij SBS Belgium, de eigenaar van VT4, en die heeft geen radiozender.

8 Je VTM talkshow ‘Otten!’ werd niet onverdeeld positief onthaald. Hoe kijk je daar nu op terug?

Mijn enige frustratie was dat we niet meer tijd kregen. In de Verenigde Staten mogen talkshows een paar seizoenen groeien, maar een Vlaamse commerciële zender kan dat blijkbaar niet aan.

9 Je grote droom was om een paar jaar te kunnen schrijven aan een humoristisch programma à la ‘Smack the Pony’. Komt dat er nog?

Ik ben er een hele tijd mee bezig geweest, maar blijkbaar was ik niet de enige die met dat plan rondliep û kijk maar naar Oekanda(het nieuwe sketch-programma op VTM; nvdr.). Maar ik blijf wel met het idee spelen.

10 Je bleef lange tijd onder de showbizzradar, maar sinds je scheiding van ex-nieuwsanker Krist’l Strubbe duik je geregeld op in de roddelkolommen. Valt dat mee?

Goh, zoveel indianenverhalen worden er niet verteld, hoor: enkel over een vermeende relatie met Hanne Troonbeeckx, of over de redenen van mijn vertrek bij VTM. Sinds mijn echtscheiding word ik geviseerd door een bepaalde pers, wat helemaal nieuw is voor me. Als ik ergens verschijn met een vriendin, wordt die ’s anderendaags meteen gebeld. Maar dan denk ik enkel verwonderd ‘What the fuck?’. Ik ga mezelf echt niet opsluiten om dat te vermijden. l

Gunter Van Assche

‘Ik ben een geboren zwendelaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content