NUNO RESENDE TREEDT MORGEN DONDERDAG MET ‘LE GRAND SOIR’ AAN IN DE VOORRONDE VAN HET EUROVISIESONGFESTIVAL, EN HOPELIJK KAN HIJ DAAR EEN PLAATSJE VEROVEREN IN DE FINALE OP ZATERDAG. (ZA 21/5 – 21.00 EEN) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 Zijn de verwachtingen hoog?

Tja, de kans bestaat natuurlijk dat ik de preselectie niet eens overleef. Maar daar maak ik me niet al te druk in. Zoiets zou minder pijnlijk zijn dan op de grote dag allerlaatste te eindigen. Ik wil in elk geval proberen om me het hoofd niet op hol te laten brengen door alle heisa. Als ik mijn eerste stap zet in Oekraïne, focus ik me enkel nog op zingen.

2 Is het Eurosongfestival dan niet het jetset-circus, waar je alle feestjes afschuimt om handjes te schudden en te poseren voor flitsende camera’s?

Ja. Eigenlijk moet ik me dus op twee zaken focussen: zingen, en al die zaken zoveel mogelijk vermijden. Ik ben geen kwezel die zichzelf opsluit, maar ik wil mijn hoofd wel helder houden voor het grote moment. Ik dwing mezelf om zoveel mogelijk met mijn voeten op de grond te blijven. Ik ben geen ster, maar mijn hoofd vertoeft wel al vaak tussen de sterren. (lacht)

3 Je deed al eens mee aan de Eurosong-selecties. Is dit evenement je grote droom?

Ach… niet bepaald. Toen ik dit nummer aangeboden kreeg, was mijn reactie eerder: ‘Tja, waarom ook niet?’ Ik beschouw het wel als een enorme meevaller. Door alle aandacht spaar ik zeker tien jaar carrièreplanning uit. Maar misschien verandert dat wel als ik in Oekraïne op mijn bek ga, en iedereen me het land wil uitjagen. (lacht)

4 Je lacht, maar krijg je het niet benauwd als je bedenkt dat België het maar twee keer goed deed in 50 jaar Eurosong?

Als je je leven laat beheersen door de angst om af en toe te verliezen, maak je jezelf toch ongelukkig? Ik had kunnen passen voor deze eer, en dan was ik zeker geweest dat ik geen gezichtsverlies leed. Maar waar sta je dan? Dan lig je straks op je sterfbed, en kun je jezelf enkel vertellen dat je alle kansen zomaar aan je liet voorbijgaan.

5 ‘Le Grand Soir’ doet het niet te best in de polls van Eurosong-fanaten. Reden tot onrust?

Ik was me daar niet bewust van. Tot nu. (lachje) Ach, het is sowieso te laat om een andere song te kiezen. Op de dag van het festival zal de jury wel écht over mij oordelen. Ik hoop alleen dat ze voor de song kiezen, en niet voor mij. Ik blijf het vreemd vinden dat zoveel mensen kiezen voor de mooiste broek of het leukste snoetje.6 Heb je een voorkeur voor een van je concurrenten?

Eerlijk: ik vind de inzendingen nogal weird dit jaar. Ik hoorde net dat er een transseksueel tussen zit, met een vreselijk slecht nummer. Ik hoop alleen maar dat niet elk land zijn eigen gimmick afvaardigt. Ik moet wel zeggen dat ik het liedje van Portugal heel goed vind. En nee, dat zeg ik niet alleen omdat ik zelf Portugese roots heb. (lacht)

7 Mis je je geboorteland nooit? Portugezen hebben de naam snel melancholisch te worden.

Soms mis ik Portugal vreselijk. Vroeger ging ik gemiddeld drie keer per jaar terug: rond Pasen, Kerstmis en in de zomervakantie. Ze noemen dat ‘saudade’ in het Portugees. Dat is het enige woord ter wereld dat geen echte vertaling heeft: het is een soort nos-talgie. Het Portugese volk heeft wel vaker last van melancholie. Geen wonder dat we beroemd zijn om fadomuziek. We vinden er plezier in om ons te wentelen in lijden. Ik kan mezelf af en toe ook zo kwellen.

8 Ben je ook niet gewoon verliefd op drama? Je speelde de meest tragische rollen in musicals en ook ‘Le Grand Soir’ is heel bombastisch.

(lacht) Wat die musicals betreft: dat was een kwestie van rollen die zich toevallig aandienden. In La Belle & La Bête sterft mijn personage, en in Romeo & Julia mocht ik twee verschillende rollen spelen – in beide ging ik dood. (lacht)

9 Bevallen de kitsch en glamour van het Songfestival je?

Bof, de kick om voor heel Europa te zingen is groter. Ik hou gewoon van zingen. Zes maanden geleden opende ik zelfs een karaokebar annex restaurant in Brussel. Zingen is op elk moment van de dag een perfecte uitlaatklep voor iemand die zo hyperactief is als ik.

10 Sandra Kim liet onafgebroken scheten toen ze ‘J’Aime La Vie’ zong op het Songfestival. Heb jij al een geluksritueel?

Wat wil je dat ik daarop zeg? (lacht) Ik hoop dat ik de stress op een andere manier onder controle krijg. Ik wil de mensen achter mij ook niet te veel van hun stuk brengen (lacht). l

Gunter Van Assche

‘IK HOOP DAT DE JURY OVER mijn song oordeelt, en niet over mij.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content