JONAS GEIRNAERT start samen met zijn cabaretgroep De Neveneffecten met het TV-programma ‘Neveneffecten’, een absurde persiflage op natuurdocumentaires (vanaf 18/11, elke vrijdag 22.25 – Canvas).

1 Jij en je neef Lieven Scheire werden ontdekt in de rubriek ‘Zonder Handen’ van ‘Man Bijt Hond’. Dat liep niet goed af.

Niet bepaald, nee. We sloegen verkleed als konijnen de beer van De Droomfabriek in elkaar. De kijkers stemden ons weg met het grootste aantal nee-stemmen in de geschiedenis van Zonder Handen. Achteraf snapten we wel waarom: om halfacht zien mensen zoiets liever niet.

2 Je bent nu ook op tournee met De Neveneffecten. Is televisie gemakkelijker dan theater?

Integendeel: als je bedenkt hoeveel werk en tijd er kruipt in een half uur televisie, dan is tv maken een pak moeilijker! Eén voordeel: je gaat nooit en public af – missers gooi je er tijdens de montage gewoon uit.

3 ‘Neveneffecten’ zou wat lijken op ‘Jiskefet’ maar is veel commerciëler, beweerde je neef.

Dat zal om te lachen geweest zijn. Het is leuk om met grote geesten als Jiskefet en Monty Python vergeleken te worden, maar volgens mij is dat omdat mensen tellen: ze zien dat we met z’n vieren zijn, en dat volstaat voor een vergelijking. Trouwens: ik kénde Jiskefet niet eens.

4 ‘In zinloosheid kennen we geen zelfcensuur’, zei je onlangs. Moesten regisseurs Bart De Pauw en Jan Eelen jullie intomen?

Nee, ze gaven vooral feedback op de scenario’s, maar er is weinig geschrapt. (grinnikt) Wij vinden onszelf tamelijk onschuldig, maar daar is niet iedereen het over eens: er werd onlangs een trailer uitgezonden met beelden van ons programma, waarin we suggereerden dat een koe ontplofte. Toen alleen al zijn er een honderdtal kwade mails binnengekomen op de VRT. We hebben de brievenbus alvast laten verbreden.

5 De Neveneffecten brainstormden mee voor het tweede seizoen van ‘Het Geslacht De Pauw’. Kwam het door jullie dat die serie steeds absurder werd?

Misschien wel. Bart wou af van de parodie op docusoaps en zocht een andere invalshoek. Met ons erbij was het vooral kwestie om alles nog een beetje geloofwaardig te houden (lacht). Wij kwamen telkens met de meest absurde situaties aandraven.

6 Om voor Woestijnvis te mogen werken, mocht je jezelf niet politiek profileren. Hoe moeilijk is dat?

We zijn alle vier progressieve jongens, de één al linkser dan de ander (Geirnaert is lid van PvdA), maar onze shows zijn geen uitlaatklep voor onze politieke agenda. Als een grap goed is, komt die in de set, anders niet.

7 ‘Flatlife’ is net uit op dvd. Na het succes ervan ben je niet ingegaan op lucratieve aanbiedingen uit de filmwereld? Waarom?

Animatiefilms maken is een saaie en eenzame bezigheid. Ik heb nooit met tegenzin aan Flatlife gewerkt, maar die elf minuten hebben me wel twee jaar gekost. Ik zag het ook niet zitten om direct aan een nieuwe kortfilm te beginnen, omdat de verwachtingen na Cannes te hoog lagen. Het liefst zou ik de volgende keer gewoon werken aan een scenario.

8 Hoe ga je om met de spots? Op het Filmfestival van Gent probeerde je via de publieksingang binnen te raken.

(lacht) Helaas heeft een fotograaf me opgemerkt en me gedwongen om over de rode loper te gaan. Ach, ik houd er rekening mee dat mijn gezicht bekender wordt door Neveneffecten, maar daar is het me niet om te doen. Bovendien heeft Appie Gorter, de grimeur van In De Gloria, ervoor gezorgd dat we niet te vlug herkend zullen worden.

9 Wim Helsen is een van je idolen. Delen jullie eenzelfde gevoel voor humor?

We zijn klassieker dan Helsen. Hij is een goed acteur met een bizarre uitstraling. Wat mij vooral interesseerde In Heden Soep (een show van Helsen; nvdr.) was dat hij anticabaret brengt op een geniale en eigenzinnige manier.

10 De meeste comedymensen zijn ook echt antihelden. Jij ook?

Jelle (De Beule, een van de leden van De Neveneffecten; nvdr.) kreeg ooit slaag op de speelplaats omdat ze hem een nerd vonden (lacht). Maar het is geen must om een sociale paria te zijn. Om comedy te maken, moet je vooral de misvorming hebben om overál de grap van in te zien. Ik schiet vaak in de lach om iets dat niemand grappig vindt.

DOOR GUNTER VAN ASSCHE

‘NADAT EEN TRAILER VOOR ‘NEVENEFFECTEN’ WAS UITGEZONDEN, ZIJN ER HONDERD BOZe brieven bij de VRT aangekomen. Wij hebben de brievenbus alvast laten verbreden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content