PHARA DE Aguirre presenteert samen met Koen Fillet de startshow van De Grootste Belg (ma 24/10 – 20.45 canvas), waarin de tien genomineerden worden bekendgemaakt. De winnaar ontvangt op 1 december zijn eretitel.

PROGRAMMA VAN 22 TOT 28 OKTOBER

1 Bestaat er wel een ‘Grote Belg’? ‘Wilde Geruchten’ op Radio 1 liet geen twijfel bestaan over de genomineerden: die barsten steevast van eigenwaan.

Is dat niet bij iedereen zo? (lacht) Ik wil best voor mezelf spreken, hoor: er zijn mensen die mij een grote presentatrice noemen, maar mijn eigen kinderen weten wel beter. Ik vind het dus niet erg dat Wilde Geruchten die standbeelden even naar beneden haalt.

2 Hoe word je ‘Grootste Belg’?

De enige mannen en vrouwen die kans maken, moeten in België geleefd hebben én er een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben, op eender welk vlak. Je mag ook uitwijken, maar je moet hier dan toch op zijn minst geboren zijn.

3 Cabaretier Sam Touzani zei onlangs: ‘De Fransen hebben esprit, de Britten humor, en de Belgen… hun humeur.’

(lacht:) Ah, dat is mooi gezegd. Het klopt ook wel ergens. In vergelijking met de omringende landen zal onze Grootste Belg-verkiezing trouwens ook wel anders zijn: Winston Churchill haalde de ereplaats in Engeland, Charles de Gaulle in Frankrijk, en Willem van Oranje en Pim Fortuyn in Nederland – allemaal politieke figuren. Ik denk dat wij een unieke keuze zullen maken. Maar veel meer zeg ik daar natuurlijk niet over, of wat dacht je?

4 Tom Barmans nominatie werd in twijfel getrokken omdat een jurylid zijn handvol briljante platen en één film toch niet zo’n straffe prestatie vond.

Dat is uiteraard het doel van het programma: discussie moet mogelijk zijn. De verkiezing is bovendien een momentopname: je kunt je wel voorstellen dat die lijst er over twintig jaar anders zal uitzien. Het zou toch kunnen dat Eddy Merckx dan zal moeten wedijveren met Tom Boonen?

5 Radiomaker Wim Oosterlinck riep de StuBru-luisteraars op om de hinnikende kameel Eva Pauwels te nomineren voor ‘De Grootste Belg’. Ze haalde een negende plaats.

Ach, het is geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek, hè. DeGrootste Belg is gewoon een televisieprogramma. Nu, Eva Pauwels werd toch wel van de lijst gezwierd.

6 Het maandblad ‘Deng’ verkiest tegelijkertijd ‘De Ergste Belg’. Wie mag dat voor jou zijn – Hugo

Coveliers niet meegerekend?

Zelfs Coveliers hoeft niet – wat denkt iedereen toch (lacht)? Coveliers en ik zijn nog lang geen vrienden, maar we zijn toch al on speaking terms. Maar soit: de ergste Belg? Ik vermoed dat Marc Dutroux wel de vreselijkste Belg moet zijn.

7 Koos je bewust om een amusementsprogramma te presenteren? Het moet wel fijn tegengewicht bieden voor het ernstige ‘TerZake’.

Af en toe wil ik zo’n grote show wel eens presenteren. Maar het is écht niet het begin van mijn carrière in de amusementssector, hoor (lacht).

8 Sloot je daarom ooit af met: ‘TerZake was weer een vluggertje, en dan weet u dat Carl Huybrechts in huis is’?

De reden voor die uitspraak lag bij de Champions League. Er is me ooit gezegd dat ik niet langer scherpe commentaar mag spuien op het voetbal wanneer TerZake ervoor moet wijken. Daarom probeer ik mijn wrevel maar op een onschuldiger manier te ventileren.

9 Je was bijna in zee gegaan met Woestijnvis. Waarom krabbelde je ineens terug?

Ik bleek uiteindelijk toch te zwaar gehecht aan de nieuwsdienst. Niettemin wil ik ooit nog een programma als Zomergasten presenteren. Wat me tegenhoudt? De opdrachten van hogerhand, natuurlijk!

10 Je dochter Eva verscheen enkele maanden geleden op de cover van ‘Ché’. Met de achternaam van haar moéder, vreemd genoeg.

Dat was de keuze van Ché. Het was heel stom van mij om te denken dat ze Eva met haar echte achternaam op de cover zouden plaatsen. Zelf vond ze dat ook niet leuk, hoor. Het was een complete misrekening van me om te verwachten dat Ché er bescheiden mee zou uitpakken, of mijn achternaam achterwege zou laten. Al blijft De Aguirre wel een geweldige artiestennaam, natuurlijk (lacht). l

door gunter van assche

‘geef toe: de aguirre is een geweldige artiestennaam.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content