PUUR PERSOONLIJK: WAITING FOR EL NIÑO

Woensdag 1/12, 22.20 – Canvas

Wachten tot je naar jaarlijkse gewoonte orkaan El Niño over je dak krijgt: het is de realiteit voor de bewoners van het eilandje Holbox. Toch willen ze er nooit van hun leven weg. Jan Van de Velde registreerde voor Puur Persoonlijk hoe ze op Holbox leven met de poëzie van de orkaan. ‘Mijn eerste vraag aan de mensen van Holbox, waar ik terechtkwam tijdens een trektocht doorheen Mexico, was ook waarom men er niet wegging voor de orkaan’, legt hij uit. ‘Zij antwoordden: Kijk toch rond, dit paradijs is ons plekje. Het bleek dat iedereen die orkanen had aanvaard en ermee had leren leven. Iedereen kon er wel verhalen over vertellen, die soms al generaties lang meegaan.’

Je volgt voor Puur Persoonlijk een tweetal kustwachters die de komst van El Niño bijna als een avontuur zien, niet?

Jan Van de Velde: Klopt, Efraim en Angel zijn opgeleid door de Verenigde Naties en hebben ook een generaties oude kennis over El Niño meegekregen. Aan de hand van watermetingen, het gedrag van mierenkolonies en de hoogte waarop vogels hun nest bouwen, trachten ze in te schatten in welke mate El Niño deze keer zal toeslaan. Ze verschillen danig van mening en sluiten zelfs weddenschappen af. ( Lacht) Natuurlijk nemen ze hun taak als civiele bescherming ernstig, maar in hun ogen is het ook een avontuur.

Je laat ook een milieuactivist aan het woord?

Van de Velde: Ja, Karateka. Hij heeft zijn eiland de laatste tien jaar heel hard zien veranderen. Grote bouwpromotoren komen er golfterreinen en hotels neerplanten. De grondprijzen op Holbox zijn ook door het plafond geschoten. Doordat mensen hun grond verkochten, is er een grote ongelijkheid ontstaan. Karateka bekijkt de orkaan filosofisch: hij hoopt dat die de bouwpromotoren zal verjagen.

En ben jij hoopvol voor hem?

Van de Velde: Het zijn alleszins cruciale tijden voor het eiland. Zo overweegt men nu om de aarden wegen te asfalteren. ‘Als jullie alles verkopen, is het eiland niets meer waard’, waarschuwt Karateka zijn eilandgenoten. Volgens hem dreigt Holbox een nieuw luxeoord te worden, zoals het nabije Cancún. Daar vindt in de week dat Puur Persoonlijk wordt uitgezonden trouwens de VN-klimaattop plaats. Niet toevallig uiteraard, al wil ik met Waiting for El Niño vooral de nadruk leggen op de poëzie van de orkaan.

Wat bedoel je daarmee?

Van de Velde: Ik wil tonen hoe de orkaan er het tempo bepaalt. Samen met cameraman Lou De Meyere heb ik ervoor gekozen om enkel met de camera op statief te filmen. Door enkel vaste kaders te gebruiken wil ik de traagheid van die orkaandreiging tonen. Naast opnames van lokale muzikanten heb ik muzikant Kwinten Callens gevraagd om langzame, dromerige muziek bij de beelden te maken.

Is Waiting for El Niño jouw eerste lange documentaire?

Van de Velde: Mijn eerste van vijftig minuten, ja. Ik had een trailer van een drietal minuten gemaakt en op Youtube geplaatst. Na een paar dagen heb ik al mijn moed bijeengeraapt en naar Canvas gebeld. Ik mocht meteen op gesprek bij Paul Peyskens. Ik ben Canvas dankbaar voor de kans, hopelijk volgen er nog meer.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content