In dit Brel-jaar worden we met initiatieven om de oren geslagen, en ook jongerenzender JIMtv springt mee op de trein. Puur Brel gaat elf weken lang na welke band Belgische groepen hebben met onze bekendste zanger. Artiesten als Camden, Lais, Zita Swoon, Scala en ’t Hof Van Commerce kiezen eerst een nummer van Brel uit en mogen dan een dag lang de studio in, om hun versie van de song in te spelen en, terwijl ze toch bezig zijn, ook wat eigen liedjes te berde te brengen. Een combinatie dus tussen 2 Meter Sessies – met Gerrit De Cock als de Vlaamse Jan Douwe Kroeske – en Turalura.

Producer Gert Verpeet: Ja, Turalura is natuurlijk het eerste waar je aan denkt, maar wij gaan toch wat verder. Enerzijds omdat in iedere aflevering van één uur één groep of artiest centraal staat, anderzijds omdat de bewerkingen van de Brel-songs soms heel ver gaan. Brel à la Scala ligt niet voor de hand. En ’t Hof Van Commerce heeft gewoon een sample genomen van een liedje, en daar een hele song rond gebouwd.

Wij wisten niet dat de Izegemse rappers Brel-fans waren.

Verpeet: Dat zijn ze ook niet. Ze geven dat in het programma trouwens ook toe. Flip Kowlier vroeg zelfs aan mij of Brel nog leefde. Maar ze wilden toch meedoen omdat het project hen aansprak. Sommige artiesten die we hebben aangesproken, zijn natuurlijk wel grote fans. Dat maakt Puur Brel ook zo veelzijdig. Luc De Vos bijvoorbeeld heeft Brel met heel veel respect benaderd, Telstar ook, terwijl ’t Hof iets had van: we doen maar en zien wel waar we uitkomen.

Blasfemie!

Verpeet: Tja, er zullen altijd wel mensen zijn die zeggen dat je van Brel moet afblijven. Ook sommige artiesten hadden dat gevoel. Zita Swoon bijvoorbeeld vond dat je Brel beter laat zoals hij is, die voelden zich ongemakkelijk om hem te coveren. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat Brel-fans zich zullen ergeren. Sommige bewerkingen kunnen zelfs voor serieuze verrassingen zorgen.

In de eerste aflevering, met Gorki, gaat het meer over Gorki dan over Brel. Is dat dan nog een hommage?

Verpeet: Het programma probeert vooral een portret te schetsen van hoe de Belgische artiesten vandaag de dag tegenover Brel staan. Als ze een song gekozen hebben, dan geven we niet de achtergrond van dat lied, maar vragen we waarom ze precies dat nummer willen coveren en wat ze zich nog van Brel herinneren. Dus neen, Puur Brel is geen zuivere hommage. Maar dat zou, gezien het publiek van JIMtv, ook niet echt verstandig zijn.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content